Útmutató és kisszótár top éttermekhez: amuse bouche-tól veloutéig

Jól lehet egyáltalán lakni egy fine dining étteremben? Minek adjak ki egy kisebb vagyont néhány falat ételért? Ciki ha nem értem az étlapot? A szakértő megmondja.

Chateaubriand, carpaccio, consommé – mi a közös ezekben a szépen csengő idegen szavakban? Mind a fine dining stílus fontos részei. "Nincs semmi baj a manapság divatos bisztró konyhával sem, egy ilyen helyen az ételek egyszerűek, jók, gyorsan elkészülnek. De egy fine dining vacsora egészen más. Az egyik csak egy étkezés, a másik viszont maga az esti program. A fine dining nagyobb élményt ad" – mondja a budapesti Baraka étterem tulajdonosa, David Seboek, aki már régi motoros a szakmában, a főváros első ilyen stílusú éttermei közt nyitottak meg 2001-ben. 

David Seboek a Baraka bárjában mesélt nekünk
David Seboek a Baraka bárjában mesélt nekünkKaszás Tamás / Dívány

Akkoriban még újdonságnak számított Budapesten egy ilyen hely, ma szerencsére ez nincs így. Ennek ellenére elég sokan idegenkednek még mindig a műfajtól: félnek, hogy nem laknak jól, hogy nem értik a sok flancos kifejezést, és az egész étkezés koreográfiáját. Ezért a Baraka étterem szakértői úgy gondolták, összeszedik nekünk a műfaj és stílus legfontosabb kifejezéseit, hogy ha kedvet kapsz egy fancy étteremhez, semmi ne tarthasson vissza a kipróbálásától (na jó, max. a pénztárcád beltartalma).

Mi az a fine dining? 

"Exkluzív étkezés, vendégközpontú szervizzel, rendhagyó ízkombinációkkal, izgalmas textúrákkal, színekkel, illatokkal, fogásokhoz párosított borokkal, magas minőséggel. Ha betérsz egy ilyen étterembe, onnantól egy igazán mámoros, békebeli két-három óra következik. Nem csak egyszerűen jön, eszik és megy a vendég, hanem egy emlékezetes gasztronómiai élményben van része" – mondja a Baraka étterem szakértője.

Az étterembe érkezéskor

Kezdjük az elején: "amikor megérkezel, valószínűleg a személyzet egyik fontos tagja, a kedves és udvarias maître d' hotel fogad és kísér az asztalodhoz. Ezt követően jöhet az apéritif kiválasztása. Annak, aki a klasszikus ízeket szereti, a champagne, vermouth, sherry, Campari, prosecco, cava lehet jó választás, de ha van kedved, a bartender ajánlását is kikérheted, hogy ő milyen apéritif koktélt keverne ami megfelel az ízlésednek" – magyarázza a szakértő.

Most, hogy a kezedben az aperitif, előkerül az étlap, amiről választhatsz á la carte, vagy dönthetsz a kóstolómenük mellett. Bon appétit! 

Menütípusok

Á la carte: Francia kifejezés, szó szerinti jelentése ‘a menükártya szerint'. Minden fogás külön, egyéni árral szerepel az étlapon.

Set Menu: A legkisebb, így fine dining mércével a legköltséghatékonyabb menü összeállítás, amely általában három fogást takar.

Menu Prestige/Kóstoló menü/ Degusztációs menü: Az étterem által összeállított menüsor egy fix összegért. A kóstoló menü fogásai a nevéből adódóan nem azonosak az á la carte fogások méreteivel, kisebbek.

Fine dining kisszótár

A top éttermek étlapjai hemzsegnek az idegen (többnyire francia) szavaktól, kisszótárunk segítségével könnyebben boldogulsz majd. Ami még fontos, hogy ne érezd magad hülyén, ha valamit nem értesz (akár az étel nevét, akár az elfogyasztás módját), kérdezz bátran, a személyzet azért van ott hogy segítsen.

A Baraka tulajdonosa szerint semmit nem ciki megkérdezni, főleg, mert sokszor annyira szokatlanul vannak tálalva az éltelek, hogy az lenne a furcsa, ha mindenki egyből tudná magától, hogy hogyan fogjon hozzá az elfogyasztásukhoz. Ráadásul, az ilyen éttermekben kifejezetten arra tréningezik a pincéreket, hogy mindenben tudjanak segíteni, és általában örülnek is az érdeklődésnek. 

De most komolyan: jól fogok én ott lakni?

Mielőtt belemerülnénk az egyes ételek és technikák idegen neveibe, egy kérdést mindenképp tisztáznunk kell: jól fogsz lakni az apró fogásoktól? Van értelme egy zsák pénzt ott hagyni, hogy aztán korgó gyomorral távozz?

"Előfordul, hogy nem értik, az ilyen éttermekben miért olyan kicsik az adagok. Az emberek általában a szemükkel esznek, és egyszerre lehet, hogy tényleg kevésnek tűnik ami a tányéron van. De egy kóstolómenü hat-tíz fogásból áll, rengeteg ízt lehet megkóstolni egy vacsora alatt, és pont jól lehet lakni. Minden menü összeállításánál odafigyelünk, mennyi hús, mennyi zöldség  van a tányéron, nem megy haza éhesen senki.

A minőségi alapanyagokat pedig meg kell fizetni, azért drága egy ilyen vacsora, de például egy hasonló kategóriájú londoni vagy párizsi helyhez képest mi kifejezetten olcsók vagyunk" – magyarázza David Seboek. (A Baraka hatfogásos kóstolómenüje borpárosítás nélkül 27 900 forintba kerül, borokkal együtt pedig 49 900 vagy 69 900 forint lehet.)

Amuse bouche-tól a veloutéig

Amuse bouche (ejtsd: áműz bus) – Egy vagy több köszöntő falatka, amelyet a hely ajándékoz a vendégnek az étkezést megelőzően.

A Barakában például ezzel a kompozícióval üdvözlik a vendéget (a zöld és bordó leveleket lehet megenni róla)
A Barakában például ezzel a kompozícióval üdvözlik a vendéget (a zöld és bordó leveleket lehet megenni róla)Kaszás Tamás / Dívány

Blue (ejtsd: blú)– Olyan steak, amit kevesebb ideig sütnek, mint a rare (félig sült) változatot. Mindkét oldalát épphogy, csak tíz másodpercig sütik, így a hús belül közepén hideg, nyers marad.

Cannon (ejtsd: kánnon)–A bélszín szeme minden zsírtól ‘megtisztítva'. A bárány vagy őzhús legsoványabb és legomlósabb metszete.

Carpaccio (ejtsd: kárpáccsó) – Az eredeti recept a nagyon vékonyra szeletelt nyers marhahúst jelentette mustár mártásban, ahogy a velencei Harry's Bar-ban szolgálták fel. Napjainkra viszont a jelentése bővült és vékonyra szeletelt halra vagy zöldségre is használhatjuk.

shutterstock 330219134

Chateaubriand (ejtsd: sátobrian)– Több meghatározás is létezik; általánosan egy finom metszetét jelöli a bélszín javának. Két fő részére szervírozva.

Compote (ejtsd: kompot)– Párolt gyümölcs szirupban, általában desszertek eleme.

Confit (ejtsd: konfi)– Lassan sült hús, amelyet saját zsírjában sütnek. Legtöbbször kacsa.

Consommé (ejtsd: konszommé)– Egy nagyon tiszta, átszűrt erőleves, amely nem tartalmaz mást.

shutterstock 727080781

Coulis (ejtsd: kuli) – Sűrű, selymes, pürésített és szűrt zöldség- vagy gyümölcsszósz. Az 1980-as években rendkívül népszerű technika volt.

Digestif (ejtsd: dizsesztif)– Alkoholtartalmú ital, amelyet kifejezetten az étkezés lezárásaként szolgálnak fel. Olyan alapszeszek vagy koktélok, amelyek az emésztést segítik. Ilyen ital például a whisky, limoncello, grappa, brandy, cognac vagy armanac.

En Papillote (olaszul Al cartoccio) (ejtsd: an pápijjot és ál kártoccso) – Sütési technika, amelyben az étel speciálisan egy lezárt tasakban vagy zsírpapírban sül megtartva így a saját kisülő leveit.

Entrecôte (ejtsd: antrökot) – Prémium szelete a marhahúsnak, a borda mellől.

Filet mignon (ejtsd: filé minyon) – A marhabélszín javának kisebb végéből kivágott része. Rendkívül lágy.

Florentine steak (ejtsd: florantin szték)– Csúcsminőségű steak chianina borjúból, amelyet 5-6 napig lógatnak. Faszénen grillezik, sóval fűszerezik, olívolajat pedig szigorúan a tűzről levéve tesznek a húsra. Egy vastagabb, nagyobb, többnyire félig sült szelet.

Flambé (ejtsd: flambé) – Főzési technika, amelyben alkoholt (többnyire brandy-t vagy cognac-ot) adnak a forró serpenyőhöz, amely ezáltal lángra lobban. Steak, banán vagy palacsinta közkedvelt sütési technikája.

Foie gras (ejtsd: foá grá) – Speciálisan hízlalt liba vagy kacsa mája. Gyakori tálalási formái: mousse, parfait, pâté vagy serpenyőben sült.

shutterstock 227446927

Fricassée (ejtsd: frikásszé)– Leginkább csirke vagy szárnyas, de lehet borjú is. A húst darabokra vágják, lisztbe forgatják, ezután vajban vagy olajban gyorsan átforgatják (sauté), majd zöldségek levével, hozzáadott borral megfőzik. Számtalan változatban létezik. A fricassée a pörkölt lágyabb, könnyedebb változata.

Fúzió – Megkerülhetetlen kifejezés a fine dining éttermekben. A fúzionálás különböző, egymással harmonizáló vagy épp meglepő ízkombinációkat létrehozó eljárás, amely eltérő technikák, összetevők és konyhák kreatív ötvözését takarja.

Ganache (ejtsd: gánáss)– Csokoládéból készülő bevonat/mártás.

Gremolata (ejtsd: gremoláta) – Olasz köret nyers, finomra vágott fokhagymával, petrezselyemmel valamint citrom héjával. Többnyire lassan készülő, párolt húsokat permetezik, fröccskölik le vele, ilyen például az osso bucco is, de kiváló kiegészítője hal-és szárnyasételeknek is.

Julienne (ejtsd: zsülien) – Francia kifejezés a szinte gyufaszál vékonyságra vágott zöldségek kifejezésére.

Jus (Au jus) (ejtsd: zsü, ó zsü)– Francia jelentése egyszerűen levet jelent, a konyhában legtöbbször a sült húsok saját zsírjából keletkező levét, jus-t értik, amelyet sokszor használnak a későbbiek folyamán a serpenyőben is.

Millefeuille (ejtsd: millföjj) – Szó szerinti jelentésében ‘ezer lapos', amely ehhez a desszerthez a cukrászok által használt, a krémek között elhelyezett rétegeket jelöli.

shutterstock 512117833

Noisette vaj (beurre noisette) (ejtsd: börr názett) – Épp, hogy barnás (nem égetett), sótlan vaj.

Osso bucco (ejtsd: osszo bukko) – Milánói specialitás, amely szó szerint lyukas csontot jelent, egy vastag borjú lábszár szelet. Sütés közben a hús leve az üregen át folyik, innen ered maga az étel neve. Gyakran tálalják gremolata-val.

Parfait (ejtsd: párfé)– A parfé lehet sós vagy édes, számtalan változata létezik. A hagyományos francia értelmezésében a textúrája egyenletes, amelyben az összetevők rétegezve jelennek meg. Az édes parfé Franciaországban egy fagyasztott desszert, amely tojást, tejszínt, cukrot és ízesítést takar, formába öntve, vágható alakban. Ezzel szemben az amerikai parfé sokkal inkább tejszínes fagyiköntöst takar gyümölcsökből, valamint különböző krémekből készült fagylaltokkal a belsejében. Gyakori sós változata a kacsa- és a nyúlparfé.

Pavé (ejtsd: pávé)– Szó szerint macskakövet jelent. A kifejezés az ételek négyzetes vagy négyszögletű formájára utal a tálalás során, legyen az sós vagy édes.

Petit fours (ejtsd: pöti fur) – Apró sütemények és kekszek, a kávé mellé szervírozva.

Reduction (ejtsd: rédükszion) – Egy folyékony összetevő ízeinek intenzív kinyerésére szolgáló technika, amelyet hirtelen forralással érnek el. Redukció alapjaként szolgálhat, pár példával: alaplé, bor, tejszín, ecet.

Rémoulade (ejtsd: rémulád): Majonéz alapú mártás zöld fűszerekkel, mustárral és kaprival. Rengeteg változatban létezik.

shutterstock 215723755

Rouille (ejtsd: rujj)– Olívaolaj, kenyérmorzsa, fokhagyma, tojássárgája, sáfrány, cayenne bors valamint chili felhasználásával készülő mártás, amely különösel jól harmonizál a halételekkel valamint hallevesekkel.

Sauce vierge (ejtsd: szosz vierzs)– Más néven a „szűz szósz”. Olívaolaj, citromlé, összevágott paradicsom és bazsalikom felhasználásával készül.

Semifreddo (ejtsd: szemifreddó) – Olasz szó szerinti fordításában „félig hideget” jelent. Hűtött vagy enyhén fagyos desszerteket illetően használják, legyen szó süteményről, fagylaltról vagy sodóról.

Shank (ejtsd: senk) – Lábszárhús szelet borjú, birka vagy bárány húsból.

Tartare (ejtsd: tartár) – Finomra vágott nyers húsból vagy halból készülő étel, melynek alapja legtöbbször steak, őz, tonhal vagy épp lazac.

Tempura (ejtsd: tempura) – Japán sütési technika.

Terrine (ejtsd: terrin)– A terrine hasonlít a pâtéhoz (más néven pástétomhoz), egy lényegi különbséggel a két étel között: a terrine főtt változatában is tartalmazza az alapul szolgáló ételt finom kéreg gyanánt.

shutterstock 498346789

Velouté (ejtsd: völuté) – Egy világos szósz, amely legtöbbször csirkéből vagy tengeri ételek alaplevéből készül francia rántás, azaz vaj és liszt keverékének (roux) hozzáadásával. Kis tejszín és fűszer hozzáadásával már tálalható is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra