Majonézek tesztje: az ár nem arányos a minőséggel

Kóstolásunk során összesen kilencféle bolti majonézt – közismert és sajátmárkás termékeket – tunkoltunk sült krumpliba, hogy felkutassuk neked a kínálat legkiemelkedőbb darabjait. Pontosabban csak szerettük volna, mert csak nyomokban hozták a jól ismert, klasszikus majonéz ízét.

Ugyan legutóbbi tesztünkben azt ígértük, hogy a következő alkalommal a ketchupok kerülnek sorra, végül csak nem bírtunk magunkkal, és egy hirtelen ötlettől vezérelve felmértük, hogy mi a helyzet majonézekkel. Az igazat megvallva azóta is csuklok emiatt, mivel kóstolóbrigádunk részéről az az általános konklúzió született, hogy a nagyüzemi termékek egy kaptafára készülnek, és nem sok közük van az igazi, nagybetűs majonézhez.

A kipróbált termékek közül mindössze néhányra tudtuk azt mondani, hogy önszántukból is megvennénk, de nem azokra, amikre alapvetően számítottunk. A legdrágább, legismertebb márka messze alulmúlta várakozásainkat, két, sajátmárkás termékben pedig kifejezetten pozitívan csalódtunk. 

Mielőtt ismertetnénk a majonézek világába tett kirándulásunk végkimenetelét, szeretnénk megjegyezni, hogy legutóbbi, 2014-es tesztünk óta némi fejlődés ment végbe az összetevők terén. Most ugyanis gyakorta találkoztunk a tartósítószer-mentes jelzővel (persze mesterséges adalékanyag ezen túl is bőven akad a termékekben), és pár esetben azzal is, hogy az adott termékhez szabad tartásból származó, vagy mélyalmos tojást használtak fel, ami mindenképp dicséretes irány. Az már kevésbé, hogy cukor mindegyikbe került, bár nem azonos mértékben. 

DSC3897
Kaszás Tamás / Dívány

Próbánk ezúttal is az ízekre koncentrált, így az összetétel nem befolyásolta a rangsort. Módszerünk szokás szerint a vakteszt kategóriájába esett, tehát szerzőinknek fogalma sem volt arról, hogy ízlelőbimbók mely sorrendben, milyen majonézzel érintkeznek. Az értékelés egytől öt pontig zajlott, a végeredményt pedig az átlagolás határozta meg.

DSC3874
Kaszás Tamás / Dívány

9. helyezett Hellmann's majonéz – 1,71 pont (799 forint/430 ml)

Összetevők: repceolaj (78%), víz, tojás, tojássárgája (7,9%), ecet, só, cukor, napraforgóolaj, citromlé sűrítmény, antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA), aroma, paprikakivonat.

Igen, a Hellmann's híres majonéze tényleg az utolsó lett. Elhiheted, minket is megdöbbentett, hogy ennyire csúfos vereséget szenvedett. Flakonján hiába áll az igazi majonéz felirat és hiába a mezőny legdrágább szereplője, az sem segített rajta, hogy szabadtartású tyúkok tojásaival turbózták fel: tesztelőinknek egyszerűen nem ízlett. A kritikák műanyagos, savanykás, sőt halas aromákat emlegettek, és csupán egyvalaki találta selymesen lágynak. 

DSC3860
Kaszás Tamás / Dívány

Hogy milyen szubjektív ítéletek születtek pontosan? Hát, nem valami vidámak.

  • "Iszonyú zsíros, műanyag ízű, rettenetes."
  • "Kicsit mustáros, kenyér ízű."
  • "Ez is halas, és még undorítóan sós is, utóízre kis avas dió."
  • "Ez jó, selymes és lágy."
  • "Nem tudom eldönteni, hogy jó-e vagy tök szar. Inkább az utóbbi, de van karaktere."

8. helyezett Aldi Lomee majonéz – 2 pont (449 forint/475 g)

Összetevők: repceolaj (80%), tojássárgája (6%), borecet, cukor, étkezési só, mustármag, fűszerek, étkezési sav (citromsav), antioxidáns (E 385).

Az Aldi terméke azért hasalhatott el, mert jellegtelennek bizonyult, és nem volt majonéz íze, ami egy majonéz esetében jelentős hibának számít. Bírálói főleg fura állagát, illetve átlagon aluli minőségét emelték ki. Csak, hogy valami jót is mondjuk róla: tartósítószer legalább nincs benne.  

DSC3871
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Hígabb és rosszabb, mint az eddigiek, nincs is majonéz íze."
  • "Érdekes állaga van, de nincs rossz utóíze, nem dominál benne semmi."
  • "Ez 2in1. Már a hal is benne van."
  • "Valahogy savanyú."

7. helyezett Globus majonéz – 2,57 pont (619 forint/400 g)

Összetevők: repceolaj, víz, ecet, tojássárgája (4%), cukor, mustár (víz, mustármag, ecet, só, fűszerek, aromák), só, módosított kukoricakeményítő, aroma, sűrítőanyag (xantángumi), antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA).

A mélyalmos tojással csábító Globus majonéz feltűnően sárga színe miatt lógott ki a sorból, ám más téren nem igazán alkotott maradandót. A tojás mellett valamelyest még a mustár íze domborodott ki, hangyányi műanyaggal megspékelve, amiről egyik kóstolónknak a technokol rapid ragasztó jutott az eszébe. 

DSC3861
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Technokol rapid íze van, sárgább, mint a többi, az egész műanyag."
  • "Na végre, ez megint nem szar. Van benne mustár."
  • "Műízű és az egyetlen sárga, de talán érződik benne a tojás."
  • "Jellegtelen."

6. helyezett: Penny majonéz – 2,71 pont (529 forint/400 g)

Összetevők: finomított napraforgó olaj, ivóvíz, cukor, ecet, mustár (ivóvíz, ecet, mustármag, cukor, étkezési só), módosított keményítő, étkezési sav (tejsav), stabilizátor (xantángumi), teljes tojáspor, tartósítószer (kálium-szorbát), antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA), színezék (béta-karotin).

A Penny versenyzője már megütötte az ehető szintet, de csak éppenhogy, mert szintén vegyszeresnek, kesernyésnek érződött. Ha össze kéne foglalnunk tesztelőink benyomásait, akkor leginkább az illene rá, hogy egészen okés. 

DSC3870
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Enyhe vegyszeres, műanyagos íz."
  • "Teljesen oké!"
  • "Ez ilyen nyúlós-csúszós, de amúgy ízre egész jó."
  • "Kicsit túl markáns az íze."

5. helyezett: Spar majonéz – 2,85 pont (499 forint/480 g)

Összetevők: finomított napraforgó-étolaj (53%), víz, cukor, ecet, mustár (víz, ecet, mustármag, cukor, étkezési só), módosított keményítő, étkezési só, étkezési sav (tejsav), stabilizátor (xantángumi), teljes tojáspor, tartósítószerek (nátrium-benzonát, káblium-szorbát), antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA), színezék (karotinok).

A Spar majonézét illetően valamivel szélesebb skálán terjedtek a vélemények. Új ízvariánsként a diós jegyek létek be a képbe, ám bizonyos vélekedések szerint savanyúbb volt a kelleténél, melynek okaként a túlzó ecettartalom merült fel. Egyedül az tette relatíve tetszetőssé, hogy egy fokkal selymesebbnek tűnt a konkurens termékeknél. 

DSC3866
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Ez egy tök normális majonéz."
  • "Túl sok az ecet."
  • "Ez egy fokkal selymesebb."
  • "Díóíz. :) De csak elsőre. Színre a legvilágosabb."

4. helyezett: Tesco majonéz – 3,28 pont (719 forint/620 g)

Összetevők: napraforgó étolaj (59,5%), ivóvíz, cukor, tojássárgájalé (tojássárgája, kálium-szorbát, citromsav), mustár (ivóvíz, ételecet, mustármag, cukor, étkezési só, nátrium-benzoát), ételecet, étkezési só, módosított kukoricakeményítő, sűrítőanyag (xantángumi), tartósítószer (kálium-szorbát), étkezési sav (citromsav), aroma, antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA).

A tescós majonézben eléggé megszaladhatott a cukor, mert irdatlan édességén túl egyéb ízt nem is sikerült felfedezni benne. Ennek ellenére egész jó pontszámokat kapott. Úgy tűnik, van olyan majonéz, aminek jól áll az édesség.

DSC3869
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Kicsit savanyú, de elmegy. Magamtól nem vennék ilyet."
  • "Cukrosabb, édesebb."
  • "Szerintem ez a tubusos, klasszikus strandbüfé majonéz. Amúgy kedvelem."
  • "Fura mellékíz. Átkozottul sok cukor?"

3. helyezett Univer majonéz – 3,42 pont (599 forint/420 g)

Összetevők: finomított napraforgó olaj, ivóvíz, mustár (ivóvíz, ételecet, mustármag, cukor, étkezési só), tojássárgalé (tojássárgája, étkezési só), cukor, ételecet, étkezési só, módosított keményítő, sűrítőanyag (xantángumi), étkezési savak (citromsav, tejsav), antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA).

Az Univer tartósítószer-mentes majonézétől egyből nosztalgikus hangulatba került csapatunk. Noha senki nem tudta, hogy tulajdonképp mit kóstol, több alanyunkba is villámként hasított a felismerés, hogy íze felettébb ismerős valahonnan. Ráadásul még finom is! Ennek köszönhetően a harmadik helyre futott be. 

DSC3864
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Finom, citromosabb."
  • "Túltolták az ecetet, kár érte, az állaga jó."
  • "Ez a 30 évvel ezelőtt íz, amit apán kevert tubusos majonézből. Nem szerettem."

2. helyezett: Lidl Mikado majonéz – 3,71 pont (379 forint/620 g)

Összetevők: finomított napraforgóolaj, ivóvíz, mustár (ivóvíz, ételecet, mustármag, cukor, étkezési só), cukor, ételecet, étkezési só, módosított keményítő (burgonya, kukorica, teljes tojáspor, sűrítőanyag (xantángumi), étkezési savak (tejsav, citromsav), színezékek (karotinok), antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA).

A Lidl sajátmárkás terméke kitűnően vizsgázott ár/érték arányban, hiszen tartósítószer-mentes kivitele dacára 379 forintos árával merítésünk legolcsóbb darabja volt. Nem mindenki ízlésének felelt meg maradéktalanul, de akiknek igen, azok kellemesen fűszeresnek, harmónikusnak nevezték. 

DSC3868
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Ez jó, harmonikus az íze."
  • "Nagyon sok íze nincs a són kívül, ami viszont a sült krumpli mellé nem kell."
  • "Na, ez a legjobb, kellemesen fűszeres."
  • "Semleges, kommersz, de enném."

1. helyezett: Auchan majonéz – 3,85 pont (479 forint/420 g)

Összetevők: finomított napraforgó étolaj, ivóvíz, mustár (ivóvíz, ételecet, mustármag, cukor, étkezési só), cukor, ételecet, étkezési só, módosított keményítő, teljes tojáspor, sűrítőanyag (xantángumi), étkezési savak (tejsav, citromsav), színezékek (karotinok), antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA).

A győzelmet meglepő módon egy másik sajátmárkás termék szerezte meg, ami az Auchan érdemeit dícséri. Vére eljutottunk oda, hogy egy majonéz ízében határozott szerepet töltött be a tojás, és azért is beírtunk hozzá egy piros pontot, mert nem látott tartósítószert (mondjuk valódi tojást se, mert az por formájában került bele.) További előnye, hogy 479 forintba kerül, így a kedvező árfekvésű termékek közé sorolható. 

DSC3862
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Ez nagyon jó, tojásos, majonézes íz."
  • Kicsikét túl lelkesen bántak az ecettel meg a sóval, de nem rossz.
  • "Eddig a legjobb."
  • "Ezért nem kérek majonézt egy kommersz hekkesnél."
  • "Nekem ez ízlett a legjobban, szeretem az édeset, na."

Így készíthetsz házilag majonézt

A tökéletes házi majonéz titkát a Street Kitchen blogról lesheted el, amely a bolti termékek kiváltására az alábbi receptet ajánlja:

Hozzávalók:

  • 5 tojássárgája
  • 2 tk mustár
  • 1/2 tk só
  • 1/4 tk őrölt fehérbors
  • 1 l semleges ízű étolaj
  • kb. 1 tk citromlé
  • kb. 1 tk jéghideg víz

A tojássárgáját, mustárt, sót és borsot kézi habverővel kikeverjük. Vékony sugárban, eleinte csak cseppenként adagolva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olajat, ügyelve arra, hogy a végén is nagyon vékony sugárban kerüljön bele és jól dolgozzuk ki. Közben többször megállva hozzáadunk pár csepp citromlevet is, majd tovább keverjük. A vége felé hozzáadunk egy kis hideg vizet is, hogy krémesebb legyen. Amikor az összes olajat felvette a majonéz és összeállt, beállítjuk az ízeket: sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és adjunk hozzá még egy kis citromlevet, vagy mustárt.

Ha már összedobod, arról sem árt tudnod, hogy nemcsak a gyomrodat bélelheted ki vele, hanem például zongorabillentyűk tisztítására is használhatod. A majonéz alternatív felhasználási módjairól ebben a posztunkban értekeztünk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek