Te még mindig képes vagy hamis sminket vásárolni?

Valószínűleg igen, mert nálunk is virágzik a különféle aluljárókban és piacokon a "kamionról leesett" olcsó sminkek piaca, ott az Aliexpress is és megnyitottad ezt a cikket. A Refinery29 újságírónője ment egy kört az amerikai piacokon és megmutatja, miért hülyeség kamu sminket vásárolni.

Refinery29 piacozásban kicsit kezdőnek tűnő újságírója bemerészkedett a híres Los Angeles-i Santee Alley piacra, ahová azért annyira nem kell "merészkedni", kábé olyan, mint az Asia Center, csak még nyilatkozni is hajlandó volt az egyik eladó. Az ő szavaiból kiderül a szomorú igazság, miszerint a népek pont azért vesznek hamis Kylie Jenner sminket, amiért kamu Louis Vuittont: az eredetire nincs pénzük, de akarják a márkát. Mindenáron.

Miért???

Mondjuk én ezt nehezen értem meg, a kamu LV táskát még csak-csak, hiszen ha egy jó replikával mászkálsz, azt hihetik páran, hogy van pénzed egy luxustáskára – a legtöbben nyilván tesznek rá, milyen a táskád, mások meg pontosan tudják, hogy LV-nal nem a 7-es buszon szokás utazni –, de egy kamu sminknek mi értelme? Nem látszik a szádon, hogy a rúzs dobozára MAC vagy Kylie van írva, akkor meg minek a lóhuggyal kevert kínai koppincs, miért nem teszi meg egy Catrice vagy Maybelline?

És az, hogy nem látszik rajtad, hogy kamu cuccokkal sminkelsz, még a jobbik eset: a floridai beauty bloggernek, Haven Cruise-nak ugyanis meglátszott az arcán, hogy 22,50 dollár helyett csak 6-ot fizetett a kamu Ben Nye púderért. Ezt a márkát még Kim Kardashian is használja, ezért lehet eladni bármi vackot, amire ez a két szó van írva: ugyanez a helyzet Kylie Jenner sminkeivel, amiket mindig olyan gyorsan elkapkodnak teljes áron, hogy nincs is máshogy esély beszerzni egyet, mint a piacról hamisan – mondjuk úgy meg minek? Hacsak nem akarsz olyan szép szemfertőzést, mint Sarah Tanya beauty vlogger, akit a 6 dolláros, online vásárolt Kylie Cosmetics Ky Shadow Palette csinált ki, itt megtekintheted, hogyan.  

Mint mindenkinek, nekem is vannak olyan barátnőim, akik vettek már bizonytalan eredetű sminket, például olyan Kylie Jennert használnak, amit a jól bevált aluljárós boltban már egy ezresért meg lehet kapni, és sose volt senkinek semmi baja – de ez csak a szerencsén múlik. Eddig szerencséjük volt, ami lehet, hogy előbb utóbb elfogy. Te ne kábítsd magad azzal, hogy a kínai MAC ugyanott készül, mint az eredeti (mert nem).  Drágának találod a 6 ezer forintos rúzst? Azt gondolod, az ár nagy része csak a marketingköltség? Ezzel én is így vagyok, ezért vásárolok olcsóbb, drogériás termékeket, amik között vannak hasonlóan  tartósak – a minőségük ugyanolyan jó, és nem károsak az egészségre, mert meg kell felelniük a szigorú európai előírásoknak.

Ólom és vizelet

A kínai koppincsokon meg hiába díszeleg a MAC felirat, semmi közük az eredetihez és az égvilágon semmilyen előírásnak nem kell megfelelniük, hisz nem vizsgálja őket senki. Ha mégis, akkor gyászos az eredmény: 2015-ben írtunk arról, hogy egy londoni rendőrség jelentéséből kiderült, hogy a lefoglalt hamisított dekorkozmetikai termékekben szó szerint szinte minden (arzén, higany, de még patkányürülék is) megtalálható – a parfümöket pedig cianiddal és vizelettel "dúsítják".

De térjünk vissza a Refinery oknyomozására. A Los Angeles-i piac eladónője például nem újságokból vagy boltokból tájékozódik arról, mi a menő: egyszerűen hallgat a vevők kérésére, és ha keresnek valamit, online berendeli Kínából – ritkán akad fent a vámon csomagja, szóval nincs nehéz dolga.

"Pár embernek volt egy kis allergiás reakciója, de senki nem panaszkodott. Én is ezeket használom. Szerintem minden csak hazugság, minden ugyanabból a gyárból jön, ugyanaz a cucc, én ezt gondolom" – mondja a bátran nyilatkozó árus. Aki a piacon vásárol, az általában tudja, hogy hamisat vesz, de az eladók elmondása szerint sokan nagy tételben vásárolnak, nem csak saját maguknak és itt jön képbe a nálunk is virágzó jelenség: a facebookos eladók, akik tudják, hogy hamisat vesznek fillérekért, majd az eredeti, bolti árnál alig olcsóbban adják tovább a vackot a közösségi oldalakon valami kamu szöveggel (drogériabezárás miatt / nem az én színem mégse / kaptam ajándékba, de tuti eredeti!). 

A csomagolás szép, a többi nem

A kozmetikum- és sminktermék hamisítás egyébként már lassan komolyabb iparág, mint a hamis táskáké, mivel a sminkek iránti kereslet folyamatosan nő – minden gazdasági probléma ellenére –, és a márkás sminkek elég drágák ahhoz, hogy megérje őket másolni. A hamisítványokban egyvalami általában tökéletesen egyezik az eredeti termékkel: a csomagolás (az se mindig). A már fent említett Ben Nye márka például inkább csomagolást váltott, amikor észrevette, hogy hamisítják a termékeit, annyira profi volt a koppincsok megjelenése – de ez még nem jelenti azt, hogy ami benne van, az is frankó.

A hamisítók nem válogatnak, mindent koppintanak, amit csak lehet: az amerikai járványvédelmi központ (CDC) számai szerint a fejlődő országokban a gyógyszerek 30 százaléka hamis, pedig egy jó maláriagyógyszer élet-halál kérdése lehet. Ha a hamisítókat még ez se érdekli, szerinted arra figyelni fognak, hogy a kamu Kylie szájfény megfelelő körülmények között készüljön? A hamis smink sokkal veszélyesebb az egészségedre, mint egy hamis táska, mert olyan összetevők kerülnek általa a testedbe, amiket nagyon nem szeretnél. Az FBI például alumíniumot, rákkeltő anyagokat, rengeteg baktériumot és lóvizeletet is talált az általuk megszerzett hamisítványokban. A MAC és az Anastasia Beverly Hills emberei is vizsgálódtak a témában, ők ólmot, arzént, higanyt találtak a koppincsokban. És akkor még szó sem esett a környezeti károkról és állatvédelemről: vajon mi történik a mérgező melléktermékekkel, hogyan bánnak a természettel azok, akik a vásárlóikat sem tisztelik meg azzal, hogy biztonságos terméket árulnak? A Refinery videójában 5:48-tól láthatunk képeket arról, milyen körülményeket talált az Estée Lauder nyomozócsapata Kínában, ezeket printscreeneltük, nézd meg őket a galériában – bármelyik Nébih horrorral felveszik a versenyt.

"Nincs minőségellenőrzés. Olyan körülmények között készülnek a termékek, hogy nem is ennél a helyiségben!" – mondja Lewis Rice, az Estée Lauder cégcsoport globális biztonsági csapatának vezető alelnöke. Az Estée Lauder alá tartozik a MAC, mely az egyik legtöbbet hamisított sminkmárka, úgyhogy a mammutcégnek van egy komoly saját magánnyomozó csapata, akik azon dolgoznak, hogy még több hamis árut foglaljanak le, mint 2016-ban, amikor egy év alatt 2,6 millió darab hamisítványt sikerült beszedniük! A Refinery videójában meg is nézhetjük, hogyan zajlik egy rendőrséggel közösen végzett rajtaütés egy utcasarki áruson: vannak beszervezett kamuvásárlóik, az eladót így tettenérik, majd mehet a bíróságra. De ez csak csepp a tengerben, egyetlen New York-i árus lekapcsolása is hatalmas meló, miközben tényleg minden tele van hamis árukkal.

Így ne szívd meg!

Hiába tehát a komoly nyomozói munka, a hamisítók még mindig nyerésre állnak: mit tehetsz, hogy ne így legyen? Egyszerű: nem szabad gyanúsan olcsó sminkeket vásárolni! Ha esik a kereslet, a kínálat is meg fog csappanni – mondja az Estée Lauder embere, de ő mi mást mondhatna? Te viszont ne az ő kedvéért ne vásárolj gyanús termékeket, hanem a saját egészséged miatt! A képlet egyszerű: márkaboltban vásárolj és kész. Felejtsd el a közösségi médiás adok-veszek csoportokat és a replikák fellegvárát, az Aliexpress-t: előbbinél nagy eséllyel, utóbbinál meg még nagyobb – megkockáztatom, 100% – eséllyel hamis sminkekért adsz pénzt.

A cikkben is szereplő márkáknál csak ritkán vagy szinte soha nincs hatalmas mértékű leárazás, így ha olyan akcióba futsz bele, ahol harmadáron veheted meg a kiszemelt terméket, akkor kezdj el gyanakodni. Ha az árusító bolt neve még csak nem is ismerős és online rákeresve sem találsz semmi biztatót, akkor inkább mondj le a kihagyhatatlan ajánlatról. Személyesen kizárólag drogériákban vagy szaküzletekben vásárolj – a kuponos napokon például sokmindenhez féláron juthatsz hozzá!

Boldog magyar koppincsvásárlók visszajelzése egy FB csoportban.
Boldog magyar koppincsvásárlók visszajelzése egy FB csoportban.Fotó: Facebook

Azt is érdemes megnézni, hogy létezik-e az adott termék: a Buzzfeed a Naked szemhéjpúder palettáit hozza fel anno példának, melyekből több fajta is létezik (Basic 1, Basic 1, Naked 1-2-3), emiatt az embernek fel sem tűnik, hogy az interneten a nemlétező 4-est kínálják. Mindig nézz utána, hogy hol van a cég székhelye (a .uk végződésű honlap még nem garantálja, hogy az Egyesült Királyságból érkezik az áru). Kérdezz rá, hogy van-e garancia a termékekre és visszaküldheted-e, ha nem azt kaptad, amit vártál – ez elég jó szűrő egyébként: ha nem kapsz választ, vagy nemleges érkezik, mondj le a vásárlásról.

Mire figyelj, ha mégis megvettél egy gyanús terméket? Ha kibontod és nem tetszik a szaga, a színe egyáltalán nem olyan, mint gondoltad, felteszed és kopik, hámlik, túl hamar lejön, inkább mosd le azonnal és dobd ki a terméket! Tényleg megéri a dobozon lévő név miatt egy frankó kiütés? Ugye nem? Ha bármi elváltozást észreveszel magadon, menj orvoshoz! És légyszi, inkább tényleg ne vásárolj gyanús helyeken gyanúsan olcsó sminkterméket és kozmetikumot!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.