A hét állatánál úgysincs cukibb

Ki tudja, hogy az Ovis aries musimon nem egy ősi sötét varázsigét takar? Ki tudja, hogy melyik madár tollai működnek „hangtompítóként” is? Ki tudja, hogy melyik az egyetlen kutyaféle, ami téli álmot alszik? Ki tudja, hogyan kell igazán tudományosan dicsérni az ölünkben doromboló házimacskánkat? A Budakeszi Vadaspark online sorozatának követői már tudják.

A Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat természetes élőhelyükön bemutató Budakeszi Vadasparkban jelenleg 44 állatfaj csaknem 300 egyede található, a parányi kuviktól egészen a hatalmas barnamedvéig. A Budakeszi Vadaspark A hét állata című videósorozatában épp ezért az érdekességek és a játékos ismeretterjesztés kapott főszerepet, midőn Jóba Katalin és Szilágyi „Baltazár” Zsolt állatgondozók első kézből, testközelből mutatják be az adott hét állatfajának képviselőit.

„Az egyes videókhoz terjedelmes, informatív fajleírások is tartoznak, amik a mozgóképen látottak és hallottak további ismeretterjesztő kiegészítéseként szolgálnak. Az állatgondozó kollégák az olyan, hétköznapibbnak gondolt háziállatokat is „budakeszi” megvilágításba tudják helyezni, mint például a házityúk vagy a keleti sün, a látogatóink és a közösségi oldalunk követői eddig egyöntetűen pozitív visszajelzéseket adtak a kezdeményezésünkről. Külön öröm számomra, hogy már csaknem 23 ezren látták egyedi videótartalmainkat, ezúton is meg szeretném köszönni a videók készítésében közreműködő kollégáim állhatatos munkáját. A következő hetek során a nagy pelével, a hollóval, a dámszarvassal és a szarkával folytatódik A hét állata-sorozatunk, amit szívből ajánlok minden állatbarátnak és természetkedvelőnek” – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

És a nagy pelét már meg is tekinthetjük:

A hét állata sorozat eddigi epizódjaiban a vadászgörényről, a tőkés récéről, a pusztai sasról, a vörös rókáról, a házi nyúlról, a nyestkutyáról, a vadmacskáról, a keleti sünről, az őzről, a gímszarvasról, a vaddisznóról, a házityúkról, a kutyáról, a macskabagolyról, az aranysakálról és a muflonról esett szó. A videósorozat lejátszási listája itt található.  A bevezetőben feltett kérdésekre pedig a válaszok: az Ovis aries musimon a muflon latin neve; a macskabagoly tollai működnek „hangtompítóként”, ami a sikeres éjjeli vadászathoz elengedhetetlen; a nyestkutya az egyetlen kutyaféle, ami téli álmot alszik; a házimacskákat pedig tudományos nevükön Felis silvestris catus-ként érdemes dicsérni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra