7 tipp, hogy többet olvass

Mindig legyen nálad könyv és ne egyél retket.

Az olvasás segít, hogy könnyebben megbirkózzunk a stresszel, fókuszáltabbá tesz, és javítja a rövid- és hosszútávú memóriát is. A nyilvánvaló előnyök és izgalmak ellenére sem könnyű ugyanakkor rendszeresen időt szakítani egy könyvre, az pedig kérdéses, hogy a lefekvés előtti másfél oldal, majd nyitott könyvön elalvás is javít-e az ember képességein. A Quartz most összefoglalta, milyen módszerekkel javíthatunk az olvasási szokásainkon anélkül, hogy időnyerőt használnánk.

Félbehagyni ér

Sosem késő letenni egy könyvet. Miért szenvednél tovább, ha egyszer bebizonyosodott, hogy nincs értelme tovább küzdeni? Egy unalmas, vagy semmitmondó könyv sutba dobásával időt szabadítunk fel arra, hogy egy olyan könyvet fogadhassunk be, amit valóban élvezünk.

shutterstock 279703610

Aki keres, az talál

Innen-onnan összegereblyézett percekből is lehet építkezni, ezt teszi Stephen King is, akit ritkán látni könyv nélkül baseball meccset nézni. Ő azt mondja, 5 órát is olvas naponta, ami azért elég nehezen megvalósítható dolognak tűnik, de sok kicsi sokra megy. Félidőben, dugóban, a sorban állva, bárhol elő lehet kapni azt a Ulyssest!

Tartsd titokban, hogy olvasói babérokra törsz

Egy 2009-es kutatás eredményei alapján úgy tűnik, könnyen visszafelé sülhet el, ha valaki ország-világ előtt kihirdeti, milyen célok mozgatják. A kutatás során titokban munkálkodó pszichológus növendékeket hasonlítottak össze olyan diákokkal, akik megosztották a kísérletet vezetőkkel, milyen tevékenységekkel terveznek közelebb kerülni a céljaikhoz. A titkolózó társaság úgy tűnik, motiváltabb volt, végülis ők szántak több időt azokra a dolgokra, amik szerintük segíthettek nekik céljaik eléréséhez.

Teremts nyugodt körülményeket

Ha egyszer elhatároztad, hogy többet fogsz olvasni, mondj all-int. Húzz fel egy könyvespolcot a tv helyére, így mindig szem előtt lesz az a Dosztojevszkij összes! Kísérletek bizonyítják, hogy az is segít, ha nem szórod tele a lakást sütikkel, retekkel, rúdtáncosokkal, és egyéb potenciálisan figyelemelvonó dolgokkal.

Válaszd a retrót, olvass papírról!

Ez tulajdonképpen az előző pont alpontjaként is felfogható. Egy e-könyv olvasása esetén hába vezetnek minket a legjobb szándékok, csak egy idegennyelvű kifejezés jelentésére kell rákeresnünk, hogy ördögi spirálba keveredjünk, hisz ha már megálltunk, miért ne néznénk meg azt is, hogy áll az a meccs? Egyéb előnyei is vannak persze a papír-alapú, régi iskolás megközelítésnek, sokszor egyszerűen jólesik valami olyasmit a kezünkben tartani, amiben nincs akkumulátor.

shutterstock 397255312

Égzengés, földindulás

Van olyan álláspont is, ami az olvasásról való gondolkodásunk gyökeres felforgatását szorgalmazza. Sokat segíthet, ha nem egyszerű szabadidős tevékenységként, hanem az evéshez, vagy a légzéshez hasonló, alapvető lételemként tekintünk az olvasásra, és rutinszerű szokássá tesszük azt, amin már gondolkodni sem kell, egyszerűen csak csináljuk.

Vegyél igénybe külső segítséget

Ha úgy érzed, nincs benned még egy döntés, szervezd ki a feladatot. Bill Gates, Mark Zuckerberg és Salman Rushdie listái is rendelkezésre állnak, ha valaki túl nagy tehernek érzi a döntést. Egy rossz könyvet is jó érzés lehet azzal a gondolattal befejezni, hogy „Nahát! Hogy ennek a szürke pólósnak de szar ízlése van!”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek