A csokicseppes kekszek hamar meghódították a világot, számtalan variációjuk létezik, ennél egyszerűbbet azonban nehezen lehet találni. Ráadásul zabpelyhes, amitől nemcsak egészségesebb, de enyhén ropogós is lesz, miközben az omlóssága megmarad.
Az utánozhatatlan íz titka egyrészt az, hogy kell bele az átlagos egy csipetnél picit több só, és a szerecsendió, ami a legjobb akkor, ha egész dióból, frissen reszeljük. Ha pedig 2 evőkanálnyit elspórolunk a csokicseppekből, akkor a sütőből kikerült kekszek tetejére szólva enyhén megolvadnak és még ellenállhatatlanabbá teszik a sütiket. Ekkora mennyiség esetén másnapi maradékra ne is nagyon számítsunk!
Egyéb kekszek a repertoárból:
- ez egy klasszikus chocolate chip cookie recept, angol forrásból
- a vegán változathoz kattintsanak Steiner Kristóf cookie-alapreceptjéhez.
- ha a porhanyós-omlós chocolate chip cookiet szeretik, itt egy tökéletes recept
- ugyanez sötét tésztával, durván csokis lesz
- a dán csokis keksz recept itt található
- ha nagyon sötét a tél, azon csak egy nutellával töltött csokis keksz segíthet
- töltögetni nincs kedvük? Itt egy szuper nutellás keksz, amivel nem lehet hibázni
- ha zabpelyhes, de ne legyen csokis, akkor itt van egy zabpelyhes-gyümölcsös keksz
- ha a legegyszerűbb, szupergyors keksz recept kell, akkor ne keressen tovább
- mákrajongó gyerekeknek ajánljuk a mákos-citromos kekszet,
- készíthetünk különlegesebb citromos-gyömbéres kekszet,
- vagy aszalt áfonyás-csokis kekszet,
- pilótakeksz-rajongóknak ezt a házi pilótát ajánljuk.
- ha pedig inkább egyetlen hatalmas csokis kekszet sütnének, és késsel darabolnák, itt az óriáskeksz recept.
Hozzávalók:(20-24 kekszhez)
15 dkg liszt
6 gr sütőpor
1 csapott kk.só
késhegynyi őrölt szerecsendió
15 dkg aprószemű zabpehely
5 dkg cukor
12 dkg nádcukor
15 dkg olvasztott vaj
2 kicsi tojás
2 tk. vaníliakivonat/2 cs. vaníliás cukor
10 dkg aprószemű étcsokicsepp vagy apróra vágott étcsokoládé
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval és a szerecsendióval.
- Minden más hozzávalót sorban belekeverünk.
- A sűrű tésztát kisebb diónyi gombócokká formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kissé távolabb rakosgatjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben10-12 percig sütjük.
- Sütés után még pár percig a tepsin pihentetjük, mert a sütőből kivéve még puhák a sütik.