A briteknél bírság járna a cégeknek a szexista dresszkódért

Amikor Nicola Thorpot 2015-ben hazaküldték a munkahelyéről arra hivatkozva, hogy nem teljesíti a céges dresszkód azon passzusát, hogy minimum 5-10 centi magas sarkú cipő van rajta, akkor nem elégedett meg egy kis dühöngéssel, hanem elindított egy petíciót, ami hónapokon belül elérheti a célját - írja a 444 a BBC nyomán.

Thorp petícióját több mint 150 ezren aláírták, amiben azt követelték az aláírók, hogy a cégek ne alkalmazhassanak ehhez hasonló szexista dresszkódot. Az ügy szép lassan eljutott a parlamentig, ahol arra jutottak, hogy a kérdést lefedi a 2010-es Equality Act (Egyenjogúsági törvény), viszont nincsenek meg a kellő eszközök a törvény betartatására. Ezért a parlament két, a nők egyenjogúságáért felelős bizottsága azt javasolta nemrég, hogy a parlament szigorítsa a meglévő törvényt, hogy az ilyen gyakorlatot alkalmazó cégeket a jövőben meg lehessen büntetni.

shutterstock 383170564

A parlament márciusban tárgyalja majd a kérdést, de az eddig hírek alapján elég nagy az egyetértés, valószínűleg elfogadják a szigorítást.

A BBC cikkéből kiderül, hogy a brit gazdaság néhány szektorában egyáltalán nem szokatlan, hogy még a magas sarkú kötelező viselésénél is súlyosabb dresszkódokat írnak elő cégek. Előfordult már, hogy bolti eladókat arra köteleztek, hogy gombolják ki az ingjüket a nagyobb dekoltázs érdekében, esetleg viseljenek erős sminket az alkalmazottak.

Hasonló vonalon mozogva volt, ahol az előírásban a rövid szoknya szerepelt, vagy az, hogy a női alkalmazottak által viselt harisnya nem lehet egy bizonyos értéknél vastagabb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra