A klasszikus sajttorta vagy cheesecake télen is az egyik legjobb választás, ha egy kicsit könnyedebb, nem túl édes desszertet szeretnénk enni. A téli verzióhoz a gránátalmát vetettük be: egy gránátalma-zselés réteg készült a sajttorta tetejére, amiben izgalmasan ropognak az egész gránátalmamagok.
A sajtkrémes réteget pedig darált mákkal turbóztuk fel: a mák nagyon jól működik a piros bogyós gyümölcsök mellett a gránátalmával is.
Hozzávalók egy 18 cm-es formához:
Kekszréteg:
85 g zabkeksz
10 g darált mandula (vagy helyette is zabkeksz)
35 g vaj
Krémsajtos réteg:
500 g krémsajt (klasszikusan Philadelphia, de a német hiperek saját márkásaival is tökéletesen működik például)
100 g nádcukor
1 ek. liszt
100 g tejföl
1 ek. darált mák (ha intenzíven mákosra szeretnénk, mehet 2-3 ek. is)
egy kezeletlen citrom héja
2 tojás
Gránátalmás réteg:
kb. két gránátalma
1 ek. nádcukor
1,5 lap zselatin
- A kekszes réteghez a zabkekszet késes aprítóban vagy mozsárban morzsásra aprítjuk.
- A kekszmorzsához hozzákeverjük a darált mandulát és a vajat megolvasztva, majd elegyengetjük egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljában, amelyet előzőleg méretre vágott sütőpapírral béleltünk ki.
- Kanál hátával kicsit lelapogatjuk-tömörítjük a kekszes alapot, majd 160°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
- A krémsajtos réteghez az összes hozzávalót egyneművé keverjük kézi habverő segítségével.
- . A kekszes alapot hagyjuk pár percig hűlni, majd ráöntjük a krémsajtos masszát, és tovább sütjük a tortát 160°C-on kb. 45 percig. Akkor jó, amikor már teljesen megszilárdult a teteje, és a szélén épphogy picit pirulni kezdett. Ekkor kivesszük a sütőből és szobahőmérsékletűre hagyjuk hűlni.
- A gránátalmazseléhez egy gránátalma magjait turmixgéppel vagy botmixerrel összezúzzuk, majd szűrőn átpasszírozzuk. Kimérünk 120 grammnyit az így kapott gránátalmaléből.
- Ehhez hozzáadunk még egy kis maréknyi egész gránátalmamagot és a nádcukrot, majd forrásig melegítjük.
- Ebben feloldjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, és ráöntjük a sajttortára.
- Hűtőbe tesszük, míg a zseléréteg meg nem szilárdul.