3 alapszabály, hogy ne vásárolj feleslegesen

Egymást követik most az akciók az üzletekben, és könnyű elcsábulni.

Szerencsére a Quartz egyik szerzője, Marc Bain összeszedte azokat a szempontokat, amelyek talán neked is segítenek egy kicsit felfüggeszteni a fast fashionös dőzsölést. 

1. Hányszor fogom felvenni?

Nehéz erre nagy általánosságban válaszolni, ugyan voltak már felmérések a témában, egy brit tanulmány szerint a nők általában hétszer viselnek egy adott ruhadarabot. Az mindenesetre egyértelmű, hogy minél olcsóbban tudunk hozzájutni a termékekhez, annál többet vásárolunk belőlük, és amikor valamit leáraznak, mindig úgy érezzük, hogy valami nagyon jó vásárt csináltunk. Persze ezen lehet változtatni a megfelelő sorrenddel, egy 2014-es kutatás szerint ugyanis, ha először az árcédulát nézzük meg, és nem magát a ruhát, akkor az ár lesz a döntő szempont.

Ha szereted a számokat, akkor egyébként érdemes az árat elosztani azzal, hogy ugyan hányszor fogja felvenni a kiszemelt darabot. A kapott értékből sok következtetést le lehet vonni, a lényeg, hogy ne hirtelen felindulásból vásárolj, hanem legyél egy kicsit tudatosabb. 

tumblr n1gf1kso9W1s9ss8ko1 500.gif

2. Mennyi ruhám van már?

A California Closet egyik vezetője szerint a gazdaságilag jó körülmények között élő emberek csak ruhadarabjaik 20 százalékát hordják rendszeresen. Michael Kors szerint is baj van az arányokkal, úgy véli, hajlamosak vagyunk túl sok alkalmi és/vagy különleges cuccot venni, pedig az az ideális, ha ruhatárunk 70 százaléka könnyen kombinálható alapdarabokból áll, a fennmaradó rész pedig állhat olyan holmikból, amiket tényleg csak ritkán tudunk viselni, mert mondjuk, egyetlen másik ruhánkhoz sem megy.

Akkor jöjjön egy kis matek: számold ki, hogy a ruhatáradban egy-egy dolog hány százalékot képvisel (100/ruhadarabok száma). Minél több cuccod van, annál kisebb az egy ruhadarabra eső szám, és annál kisebb az esélyed, hogy rendszeresen hordani fogod azokat. Szóval legközelebb mielőtt vennél három olcsó farmert, vegyél egy jó minőségű nadrágot, így több helyed marad és jobban ki tudod majd használni az új szerzeményt.

És azt tudtad, hogy egy 2008-as tanulmány szerint, akik a vásárlás közben hosszú távon gondolkodnak, sokkal kisebb eséllyel bánják meg, hogy kicsit szórták a pénzüket, egyedül az kelt bennük rossz érzést, ha valami olcsóbbat választottak, vagy olyan dolgot, ami ugyan praktikusnak tűnt, de nem igazán vágytak rá?

635870171082443083-239636318 giphy1.gif

3. Mennyit tudom hordani? 

A ruhaipar környezetre gyakorolt hatása sem elhanyagolható, a Massachusetts Institute of Technology szerint évente annyi üvegházhatású gázt termel, mintha 1000-szer tennénk meg autóval a Föld és a Nap közötti távolságot. Egy ruhadarab ökológiai lábnyomát pedig nem csak a gyártás adja, minden mosást is bele kell például számolni, hiszen ez is energiát igényel, és lehet, hogy ez meglepő, de a Carbon Trust számításai szerint egyébként minél tovább hordunk egy pólót, annál kisebb lesz ez a lábnyom. 

 

Szóval, ha legközelebb vásárolsz, legyen döntő szempont az is, hogy meddig tudod majd hordani az adott darabot, és hát igen, általában nem a legolcsóbb termék a legtartósabb, bár nyilvánvalóan vannak a drágább holmik között is alacsonyabb minőségűek. 

És mit tehetsz annak érdekében, hogy minél tovább tudjad viselni a ruháid? Minél alacsonyabb hőmérsékleten moss, és ne használj szárítót, mert az egy dolog, hogy ez energiát spórol, de az anyagnak sem tesz annyira jót. Ha pedig foltosak lettek, vagy van rajtuk egy apró szakadás, akkor ahelyett, hogy kidobnád, próbáld meg előbb eltüntetni az apró hibákat. 

14596387785733-anigif enhanced-buzz-452-1402954455-17.gif
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek