3 alapszabály, hogy ne vásároljon feleslegesen

Egymást követik most az akciók az üzletekben, és könnyű elcsábulni. Szerencsére a Quartz egyik szerzője, Marc Bain összeszedte azokat a szempontokat, amelyek talán önnek is segítenek egy kicsit felfüggeszteni a fast fashionös dőzsölést. 

1. Hányszor fogom felvenni?

Nehéz erre nagy általánosságban válaszolni, ugyan voltak már felmérések a témában, egy brit tanulmány szerint a nők általában hétszer viselnek egy adott ruhadarabot. Az mindenesetre egyértelmű, hogy minél olcsóbban tudunk hozzájutni a termékekhez, annál többet vásárolunk belőlük, és amikor valamit leáraznak, mindig úgy érezzük, hogy valami nagyon jó vásárt csináltunk. Persze ezen lehet változtatni a megfelelő sorrenddel, egy 2014-es kutatás szerint ugyanis ha először az árcédulát nézzük meg, és nem magát a ruhát, akkor az ár lesz a döntő szempont.

Ha szereti a számokat, akkor egyébként érdemes az árat elosztani azzal, hogy ugyan hányszor fogja felvenni a kiszemelt darabot. A kapott értékből sok következtetést le lehet vonni, a lényeg hogy ne hirtelen felindulásból vásároljon, hanem legyen egy kicsit tudatosabb. 

tumblr n1gf1kso9W1s9ss8ko1 500.gif

2. Mennyi ruhám van már?

A California Closet egyik vezetője szerint a gazdaságilag jó körülmények között élő emberek csak ruhadarabjaik 20%-át hordják rendszeresen. Michael Kors szerint is baj van az arányokkal, úgy véli, hajlamosak vagyunk túl sok alkalmi és/vagy különleges cuccot venni, pedig az az ideális ha ruhatárunk 70 százaléka könnyen kombinálható alapdarabokból áll, a fennmaradó rész pedig állhat olyan holmikból, amiket tényleg csak ritkán tudunk viselni, mert mondjuk egyetlen másik ruhánkhoz sem megy.

Akkor jöjjön egy kis matek: számolja ki, hogy a ruhatárában egy-egy dolog hány százalékot képvisel (100/ruhadarabok száma). Minél több cucca van, ugye annál kisebb az egy ruhadarabra eső szám, és annál kisebb az esélye, hogy rendszeresen hordani fogja azokat. Szóval legközelebb mielőtt venne három olcsó farmert, vegyen egy jó minőségű nadrágot, így több helye marad és jobban ki tudja majd használni az új szerzeményt.

És azt tudta, hogy egy 2008-as tanulmány szerint akik a vásárlás közben hosszú távon gondolkodnak, sokkal kisebb eséllyel bánják meg, hogy kicsit szórták a pénzüket, egyedül az kelt bennük rossz érzést, ha valami olcsóbbat választottak, vagy olyan dolgot, ami ugyan praktikusnak tűnt, de nem igazán vágytak rá?

635870171082443083-239636318 giphy1.gif

3. Mennyit tudom hordani? 

A ruhaipar környezetre gyakorolt hatása sem elhanyagolható, a Massachusetts Institute of Technology szerint évente annyi üvegházhatású gázt termel mintha 1000-szer tennénk meg autóval a Föld és a Nap közötti távolságot. Egy ruhadarab ökológiai lábnyomát pedig nemcsak a gyártás adja, minden mosást is bele kell például számolni, hiszen ez is energiát igényel, és lehet, hogy ez meglepő, de a Carbon Trust számításai szerint egyébként minél tovább hordunk egy pólót, annál kisebb lesz ez a lábnyom. 

 

Szóval ha legközelebb vásárol, legyen döntő szempont az is, hogy meddig tudja majd hordani az adott darabot, és hát igen, általában nem a legolcsóbb termék a legtartósabb, bár nyilvánvalóan vannak a drágább holmik között is alacsonyabb minőségűek. 

És mit tehet annak érdekében, hogy minél tovább tudja viselni a ruháit? Minél alacsonyabb hőmérsékleten mosson, és ne használjon szárítót, mert az egy dolog, hogy ez energiát spórol, de az anyagnak sem tesz annyira jót. Ha pedig foltosak lettek vagy van rajtuk egy apró szakadás, akkor ahelyett, hogy kidobná, próbálja meg előbb eltüntetni az apró hibákat. 

14596387785733-anigif enhanced-buzz-452-1402954455-17.gif
Mustra