Ha egy kicsit átvariáljuk az alapreceptet, igazi tavaszias süteményt varázsolhatunk a klasszikus islerből. Az omlós tésztába ezúttal dió helyett mandula kerül, a tésztakorongokat pedig eperlekvárral ragasztjuk össze – jó hozzá a tavalyi is, ha gyorsan helyet kell csinálnunk az idei adagnak.
Az eperlekvárból jöhet akár egy izgalmas fűszeres változat is: például levendulás, vaníliás vagy frissen reszelt gyömbérrel turbózott változat. Az islereket ezúttal fehér csokoládéban mártottuk ki: az étcsokoládé íze túl erőteljes lenne, elnyomná az eperlekvárt. Fehér csokoládé helyett még tejcsokoládéval is érdemes kipróbálni!
Ha szereti az islert, érdemes megnézni a klasszikusabb mandulás verziót és a mézeskalácsfűszeres változatot is! Ha most áll neki az eperlekvár főzésének, nézze meg a nagy befőzőlexikonunkat!
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Omlós tészta:
200 g liszt
50 g darált mandula
120 g hideg vaj
egy rúd vanília
egy csipet só
egy kezeletlen citrom héja
60 g porcukor
1 tojás
Töltés, kimártás:
kb. 3 dl sűrűbb eperlekvár (mi most gyömbéreset használtunk)
kb. 230 g fehér csokoládé
1. Az omlós tésztához a lisztet, a darált mandulát, a kockákra vágott hideg vajat, a vaníliarúd kikapart magjait, a sót, a citromhéjat és a porcukrot egy S-késes aprítógépben morzsásra aprítjuk vagy kézzel morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást is, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagolva egy-két órára hűtőbe tesszük.
2. Az omlós tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és nagyobb korongokat szaggatunk ki belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 175°C fokon kb. 8 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk a tepsin kihűlni.
3. A kihűlt korongokat kettesével összeragasztjuk az eperlekvárral.
4. A fehér csokoládé egynegyedét nagyon apróra vágjuk. A többi fehér csokoládét vízgőz felett (vagy mikróban, gyakran átkeverve) felolvasztjuk, és hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét is, míg az is fel nem olvad – így tulajdonképpen temperáljuk a csokoládét. Ebben mártjuk meg egyenként az islereket. A kimártott islereket hűtőbe tesszük, míg a csokoládé meg nem szilárdul.
5. A kész islereket díszíthetjük csíkozással is – ehhez használhatunk eltérő színű ét- vagy tejcsokoládét is vagy színezett fehér csokoládét. Mi most egy természetes ételszínezővel, céklaporral színeztünk rózsaszínre egy kevés, a kimártásból megmaradt fehér csokoládét, és azzal csíkoztuk a kész islereket egy kivágott végű nejlonzacskó segítségével.