Ön is szereti a gombát? Adunk 12 tippet, mit készítsen belőle, ha már unja a rántott gombát!
Ha nem tudja, mossa-e, olvassa el cikkünket!
1. Kenyérre kenjük, mégsem májkrém
Nem eszem felvágottakat, májkrémet és hasonlókat, így mindig keresem a húsmentes alternatívákat a kenyérfeltétek között is. A gombapástétom tökéletes választás. Érdemes beszerezni hozzá egy-két különlegesebb gombafajtát is. Igen, tudom, hogy most tél van, de szerencsére egyre több helyen kapható üvegben, szárított vagy fagyasztott formában is igazán finom gomba.
2. Gombaleves
Tulajdonképpen egy gazdag, gombás zöldségleves a húsvéti gombócleves mintájára. Aki még tartalmasabbá szeretné tenni, tehet bele kolbászt vagy sonkát is. Egy valami viszont biztos, a krumpligombócot kötelező hozzá elkészíteni, mert elképesztően finom!
3. Vargányás sertésszűz - elegáns, de egyszerű
Elegáns, mégis nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető. Ha valami finomat szeretnénk feltálalni, de nem szeretnénk rá vagyonokat költeni, ez az étel kitűnő választás lesz. Mivel ilyenkor nem kapunk friss vargányát, nyugodtan választhatunk fagyasztottat is, amit már sok közepes és nagyobb boltban is árulnak.
4. Bakonyi csirkecsíkok
A bakonyi sertésszeletet ki ne ismerné. Én inkább a csirkés verzióra szavazok, ha húsról van szó, ezzel is nagyon finom az étel. A gomba lehet friss is, de én néha bevetek vegyes gombakonzervet is, amiben 5-6 féle finom gomba van. Ha pedig csíkokra vágjuk a húst, jobban keveredik a gombával, szerintem ez lett az eddigi legjobb verzió, de ezt persze döntse el mindenki maga.
5. Csak egyszerűen: gombás-tejszínes csirke
A hús semmi elősütést nem igényel, a tejszínes-sajtos szaftban csodásan puha és szaftos lesz. Az összeállítás csupán néhány percet vesz igénybe, és egy óra múlva már az asztalon is lehet az ebéd.
6. Az étel, amitől mindenki retteg: Wellington
Az étel, amitől Gordon Ramsay műsorai óta mindenki retteg. Mit tehet ilyenkor az ember? Felcsapja Gordon szakácskönyvét, és megpróbál boldogulni.
7. Gombával töltött, baconbe tekert csirkecombok
Bár a csirke sokak szerint száraz hús, erre semmiképp nem mondanám. A comb eleve szaftosabb, ráadásul a szalonna bőven elegendő zsiradékkal látja el a fogást, belülre pedig gombás töltelék kerül.
8. Egy tepsis: csirke gombával és újkrumplival
Csak a combokat kell megpirítani, az újkrumplit előfőzni (most persze használjon öreg krumplit), néhány zöldséget felszeletelni, és mehet a tepsibe az étel. Több munkánk nincs is vele, a sikere pedig garantált.
9. Sonkával töltött gombafejek
Aki a gombát szereti, a töltött gombát biztosan. Itt húsvéti maradékot töltöttünk bele, de akár főtt hússal is elkészítheti.
10. Mustáros gombagolyók, fasírt helyett, szeretettel
A zöldségekből készült fasírtok legalább olyan ízesek tudnak lenni, mint a húsosak. Ehetjük főzelékhez, salátához, de szendvicsbe is tökéletesen megfelel. Egy adagból nagyjából 15 golyónk lesz.
11. Gombás csiga, avagy aluljárós burekas házilag
Mint minden, kész leveles tésztából kiinduló történet, ez is egyszerű, az eredmény pedig kísértetiesen hasonlít a metró alujárókban kapható gombás burekasra. Szóval finom.
12. Sós rétesek: a gombás-sonkás
A sós rétes legalább annyira jó, mint az édes. Ráadásul főételnek is kiválóan alkalmas, jó sok salátával.