Oh, a sajt… Ki ne szeretné? Főleg, amikor ráolvad a pizzánkra, beleolvad a melegszendvicsünkbe vagy a tésztánkba. Salátában, levesben, tésztán, mindenhogy szeretjük.
Készítettünk már házilag is, a tapasztalatainkat ITT olvashatja.
És hogy mitől olvad például jól a sajt? A következő videóban választ adnak rá az amerikai tudósok:
A titok a sajt kémiájában rejlik. Az 5,3-5,5 ph értékű sajtok fehérjeszerkezete ugyanis hő hatására szétesik, így csodás, olvadós finomságokat készíthetünk. A spanyol manchego, a svájci gruyere vagy a holland gouda például tökéletesen működnek alábbi receptjeinkben is. Grillezéshez pedig válasszon jó kis gomolyát. A pizza tetejére a parmezán és a mozzarella tökéletes lesz.
1. Gyors konyha: őszi pórés sajtleves
Az őszi / téli krémleveseknek szerintem az a lényege, hogy laktató legyen, átmelegítsen, és persze gyorsan elkészüljön. Legtöbbször zöldségből készítek, ám most a sajt volt a soros. Az egyik kedvenc őszi zöldségemmel, a póréhagymával adtam neki egy kis plusz ízt. Forrón együk, pirított kenyérkockával vagy puha kiflivéggel!
Fehérboros verziónkat ITT találja.
2. Ötperces menet: sajtos quesadilla
Lassan nálunk is egyre inkább terjednek a mexikói kajáldák, ezzel párhuzamosan egyre kevésbé sokkoló quesadillasról, fajitasról, tortilláról hallani. Nekem ez az egyik kedvenc, pillanatok alatt elkészíthető ételem. Tölthetjük sajttal, de bármilyen zöldség vagy sült hús is kerülhet bele. Abból induljunk ki, hogy minden jó bele, amit egy melegszendvicsre is rátennénk.
3. Grillezett gomolya néhány apró finomsággal
A kedvenc ételeim közé tartozik a grillezett sajt, de a grillsajtként árult borzalmakat nem tudom megenni, szerintem el sem lehet rágni. A gomolya viszont gyönyörűen pirul, egyben marad, ideális grillsajt.
4. Villámvacsora: padlizsános-sajtos grillszendvics
Egy jól megrakott zöldséges grillszendviccsel bizony nem csak a vegák laknak jól. Elég egy serpenyőt előkapni hozzá, és pár perc alatt el is készül a szuper ebédünk.
5. Luxusreggeli: töltött bundás kenyér
Igazi luxusreggeli ráérősöknek és fogyókúraelleneseknek. Szóval, ha nem elégszünk meg a sima bundás kenyérrel, töltsük meg sonkával és sajttal, ami nyúlósra olvad benne. Isteni lesz, garantálom! Aki pedig nem bírja az ilyen nehéz reggelit, egye ebédre vagy vacsorára.
6. Sajtos makaróni - ezt mindenki szeretni fogja
Az egyik legegyszerűbb tészta, ami mellé jól esik egy kis saláta - ha már elmúltunk öt évesek. Kiadós, nem diétás, de erre úgysem számít senki, amikor tésztát főz.
7. Csak egyszerűen: sajtos csirkefasírt
Salátával könnyű nyári ebéd, ha viszont valami izmosabb köretet is adunk mellé, máris fajsúlyosabb. A maradékot mehet akár szendvicsbe is! A masszába reszelt cukkini íze nem érződik, viszont emiatt sütés közben nem szárad ki.
8. Gyors vendégváró: parmezános-olívás rudak
Az egyszerű sajtos rúd felturbózott változata minőségi sajttal és finom olívabogyókkal. A tésztában lévő sok-sok sajt ropogósra sül, ennek senki nem tud ellenállni.
A juhtúrós sajtos rúd általában még az előtt elfogy, hogy kihűlne. Harminc perc alatt tuti kész van, és a négy tepsinyi adag körülbelül 1500 forintból kijön. Kell ennél több?! Ha nem szereti a juhtúrót, készítse el a másik receptet. Azzal is csak egy baj van: túl hamar elfogy.
9. Gyors sajtos pogácsa
Bár igazán nem is tudom, hogy pogácsa, keksz vagy sajtos tallér. No mindegy, ezúttal a hároméves segítőmre hallgattam, aki szerint pogácsa. A lényeg, hogy szinte azonnal elpárolgott mind a 70-80 példány a tálból, ahogy kisült. Ideális ha nincs időnk felkészülni a kisebb vendégségre, vagy csak ha vasárnap délután még összeütnénk valami sós rágcsát.
10. Sajtchips, a megpirult sajt mennybemenetele
Feltételezem, nincs olyan ember, aki ne szeretné a sült sajtot. Én például imádom a rakott ételek tetejére pirult sajtot. És persze önmagában sütve is nagyon-nagyon finom. Jó kis vendégváró falatka is lehet, de leves vagy saláta mellé is tálalhatjuk.