76 éves lett Ralph Lauren

Az eleinte hippiknek tervező Tommy Hilfiger mellett akad még valaki, aki igen sokat tesz az amerikai álomért – ő pedig nem más, mint az október 14-én 76. születésnapját ünneplő Ralph Lauren. Az évforduló és az, hogy legutoljára nyáron jelentkeztünk A divat arcai sorozatunkkal (akkor épp a műkorcsolyázóból divattervezővé váló Vera Wang volt soron), indokolttá tette, hogy most Lauren életútját mutassunk be önnek.

A tervező szülei Fehéroroszországból emigráltak, ő pedig Ralph Lifshitz néven született New Yorkban 1939. október 14-én. 16 éves korában Jerry nevű testvérével együtt megváltoztatták a vezetéknevüket Laurenre, mégpedig azért, mert az iskolában csúfolták őket zsidó származásuk miatt. (Érdekesség: testvérük, Lenny megmaradt a Lifshitznél). Lauren két évig üzleti tanulmányokat folytatott Manhattanben, aztán rövid ideig katonaként szolgált, majd a Brooks Brothers-nél helyezkedett el eladóként.

Gyorsan jött siker

1967-ben rongyokból kezdett el nyakkendőket tervezni, amiket Polo márkanév alatt árult a nagy áruházakban – például a Bloomingdale's-ben –, mivel akkori munkaadója azt mondta, nem versenyképes az ötlete. Idővel áttért nemcsak a kiegészítők, de a teljes férfikollekciók megálmodásához is. 1970-ben megkapta az amerikai divatkritikusok díját – a ráirányult figyelemben pedig gyorsan tervezett egy kosztümkollekciót, mindezt klasszikus férfistílusban. Két évvel később 24 színből álló rövidujjú ingkollekciót dobott piacra, amin a ma már jól ismert Polo logó szerepelt. Ez szinte azonnal a márka védjegyévé vált, Lauren pedig elkezdte felépíteni a birodalmat: Ralph Lauren Purple néven luxus-, Ralph Lauren Home néven pedig lakberendezési vonalat hozott létre. Polo név alatt ma férfi-, női és gyermekruhákat árulnak.

A 80-as és 90-es években annak ellenére virágzott a márka, hogy Armani nagy vetélytársnak bizonyult kosztümfronton: egyre több üzletet nyitottak az Egyesült Államokban és külföldön is. Tőzsdére az ezredforduló előtt kicsivel, egészen pontosan 1997. június 11-én mentek. Lauren 6,5 milliárd dolláros vagyonával a 122. leggazdagabb ember a világon.

Családi élet

Lauren egy recepcióst, név szerint Ricky Anne Low-Beer-t vette el 1964-ben New Yorkban méghozzá úgy, hogy a szülei előtt a nagy napig titokban tartotta, hogy Low-Beer csak félig zsidó. Laurenéknek három gyermekük van: Andrew, Dylan és David – közülük csak utóbbi futott be karriert a Polónál, aki egyébként 2011-ben elvette Lauren Bush-t, az egykori elnök, George W. Bush unokahúgát. Andrew filmes producerként dolgozik, Dylannek pedig cukorkaboltja van New Yorkban. Laurent 1980-ban megműtötték: egy tumort távolítottak el az agyából.

Az 1973-as A nagy Gatsby című filmhez Lauren tervezte a jelmezeket – ez pedig milliók öltözködésére volt hatással. „Azokban a ruhákban hiszek, amik tartósak és nem kötődnek egy-egy szezonhoz. Az emberek, akik a ruháimat viselik, nem divatként gondolnak rájuk" – nyilatkozta egyszer a tervező, akinek a világa az amerikai stílust ötvözi a brit eleganciával. Ralph Lauren volt az első dizájner, aki feltűnt a saját kampányában. 1996-ban az év tervezőjének választották és szerinte a sikere abban rejlik, hogy figyel a részletekre és sokszor saját maga ellenőrzi a termékek minőségét. Pink Pony néven kampányt és alapítványt indított, hogy pénzt gyűjtsön a rákbetegségek gyógyítására. 2014-ben ő nyerte el az olimpiai formaruhák tervezésének jogát – az eredmény vegyes fogadtatásban részesült.

Hatalmas vagyonának köszönhetően a tervező tetemes, ritkaságokkal teli autógyűjteménnyel rendelkezik. Körülbelül 50-100 járgány van a birtokában – köztük egy 1930-as Mercedes-Benz Count Trossi SSK is. 2005-ben Lauren hozzájárult, hogy a kollekciót kiállítsák Bostonban, 6 évvel később pedig Párizsban. Pár héttel ezelőtt lemondott a vezérigazgatói posztról, utódjának pedig Stefan Larssont nevezte ki.

Oszd meg másokkal is!
Mustra