Szeretjük a cukkinit, mert olcsó, finom, kiadós és jól fűszerezhető. Összeszedtük hát a kedvenc receptjeinket, amikben igyekeztünk minél változatosabban elkészíteni. Még tart a szezon, próbáljon ki párat!
1. Cukkinikrémleves
Az egyszerű krémleveseket nyáron is szeretjük. Főleg akkor, ha olyan filléres, szezonális alapanyagból készül, mint a cukkini. Ez a leves pár perc alatt elkészíthető, és nem is igényel semmilyen extra alapanyagot.
2. Nyári kenyérrevaló: kapros cukkinikrém
Imádjuk a házi készítésű szendvicskrémeket, ezért most a szezonális kedvencünkből, a cukkiniből is készítettünk egyet. Ha pedig azt a kevés sajtot kihagyjuk belőle, laktózmentes, vegán, sőt még paleo is.
3. Ellenállhatatlanság: sajtos cukkinipuffancsok
Laktató ebéd is lehet belőle sajtos puffancsként egy jó adag salátával, és a kalóriatartalma mégsem több, mintha egy sajtos-sonkás zsemlét ennénk. Sajnos én nem bírom megállni, hogy ne egyek mellé tartármártást, de ennyi jár, ha már salátát eszünk hozzá.
4. Könnyű nyári ebéd: grillezett cukkini fetával
A pár perc alatt meggrillezett cukkini szeletek alá friss bébispenót, paradicsom és olajbogyó került. Semmi extra öntet, csak egy pár csepp olívaolaj és citromlé egészíti ki. A tetejére pedig jöhet a sós, ízes feta.
5. Parmezánba bundázott cukkinifalatok
Nekem ezek a cukkinifalatok már fitnesszkaja kategóriába esnek, bár lehet, hogy ebben nem ért egyet velem mindenki. A lényeg, hogy nem szeretek sok olajban sütni, a sajtot viszont bármivel szeretem. Jó hír, hogy akkor is jól lehet vele lakni, ha csak salátát és egy kis olajbogyót eszünk mellé. Cukkinit fillérekért lehet venni a piacon, ekkora mennyiségben pedig még a parmezán sem vészesen drága.
6. Gyors kuszkuszos mindentbele vacsora
A kuszkusz ezúttal gyors nyári fogásként állt helyt, amiben az a klassz, hogy a sütőben készülő zöldségekkel jóval kisebb a macera, mintha adagonként kéne őket átpirítani egy serpenyőben. Laktató, különleges, mégis végtelenül egyszerű, arról nem is beszélve, hogy emiatt sem fog fél napig a tűzhely mellett állni. A recept simán variálható, nem kell rágörcsölni, induljanak ki abból, ami épp kéznél van!
7. Hétvégi expresszebéd: cukkinis spagetti
15 perces étel, de ebbe már a mosogatást is beleszámoltam. A szósz pont elkészül annyi idő alatt, amíg a tészta fő, így nem csak akkor jó, ha nincs kedvünk a hétvégét a konyhában tölteni, bármilyen dolgos hétköznapokon is könnyedén bevállalható. A balzsamecet használatától ne féljünk, isteni karamellizált ízt ad a zöldségnek, elég belőle néhány csepp is. Ráadásul már minden nagyobb boltban beszerezhető. Tésztára fel!
8. Shakshuka, az izraeli lecsó
Bármily bizarrul hangzik is, Izraelben a lecsót – vagy ahogy a helyi verziót hívják, shakshukát – serpenyőben készítik, és addig pirítják, amíg az alja szinte oda nem kozmál, az olívaolajban rotyogó paradicsom, paprika, hagyma pedig sűrű, édes szósszá változik.
9. Steiner Kristóf férjének legendás hagyma és cukkinivirág pitéje
Virágokból készülnek menő saláták, az olaszok előszeretettel sütik össze őket fokhagymával, és pakolják meg vele a különféle tésztákat, Indiában pedig fűszeres bundába forgatva kirántják, és ropogós snackként fogyasztják.
A klasszikus angol hagymapitét – a sajtot tofuval helyettesítve -, a fokhagyma és a hagyma egy részét pedig a virágokkal kiváltva készül ez a vegán pite
10. Rejtőzködő cukkini: napokig friss csokoládékenyér
Sütés után szuper állagot kapunk, ráadásul a végeredmény – amiről senki meg nem mondja, hogy cukkinit tartalmaz (sőt, gyereknek el se kell mondjuk) – napokig vígan elvan egy kis folpackba csomagolva.