Van olyan, aki nem szereti a túrógombócot? És a túrógombóc keksz formájában jöhet? Ez az a sütemény, ami a finom vaníliás-citromos-túrós illatával mindenkit kicsalogat a konyhába, és már langyosan (igen, úgy a legjobb, nem muszáj bevárni a csokimázat) eltűnik a tepsiről.
Hajlamos alul jobban megpirulni, ezért inkább a sütő felső részében süssük, hogy az alja ne száradjon ki. A túró miatt finom puha marad, de másnap reggeli teszteredményt még nem sikerült produkálni.
Hozzávalók:
7dkg puha vaj
17 dkg cukor
1 nagyobb tojás
25 dkg túró
fél rúd vanília kikapart magjai
2 ek citromlé
egy citrom reszelt héja
15 dkg liszt
4 gr sütőpor
csipet só
5 dkg étcsokoládé
- A vajat a cukorral kézi mixerrel két percig habosítjuk, egy perc alatt belekeverjük a tojást, majd a túrót, a vaníliát, a citromlevet és a citrom lereszelt héjat.
- Egy külön tálban jól elkeverjük a lisztet, sütőport és sót, majd ezeket a masszához adjuk.
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük, addig a tésztát hűtőben pihentetjük.
- Nedves kézzel diónyi gombócokat gömbölyítünk, egymástól 4 centis távolságra sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, egy pohár aljával vagy a tenyerünkkel kisujjnyi vastag korongokká lapítjuk.
- 12-14 percig sütjük, akkor a sütik alja világos aranybarna lesz, és további öt percet hagyjuk pihenni a sütőből kivett tepsin.
- Olvasztott csokoládéba mártjuk, de összeragaszthatjuk sűrű barackdzsemmel vagy bevonhatjuk kevés citromlével elkevert porcukorból készült mázzal is.