Hasznos trükkök tükörtojás készítéshez

Arra már mutattunk technikákat, hogy hogyan készíthet tökéletes főtt tojást, most meg egy, a Redditen látott trükköt próbáltunk ki, ami segítségével hibátlan alakú tükörtojást készíthet. Elvileg.

És ugye az sem mindegy, hogy milyen tojásból készíti el az ételt.

Tükörtojást készíteni egyáltalán nem nagy ördöngösség, de csodálatosan szabályos, köralakút már igen, ezért úgy döntöttünk, adunk egy esélyt a Redditen látott technikának, és elkészítjük. És ha már tojással kísérleteztünk, a vizes technikával is megpróbálkoztunk. 

Mi így készítjük a tükörtojást

Egy teflon serpenyőt bekenünk egy teáskanál zsiradékkal, felhevítjük a serpenyőt, beleütjük a tojást a közepébe és megsózzuk. Várunk míg a tojás megfelelően szilárd lesz, majd a tányérra rázzuk egyenesen a serpenyőből. Ha több tojást készítünk ugyanez a technika, csak egymás mellé ütjük a tojásokat. Nekünk eddig így is megfelelt. Nem zavart be egyáltalán, hogy a tojások összefolytak, az íz volt a lényeg, nem a külalak. De mi van, ha muszáj, hogy hibátlan köralakú legyen? Ekkor jön a hagymakarikás trükk, legalábbis az internet szerint.

Hagymakarikában sütott tükörtojás - a köralakú

Az első nehézség ott kezdődik, hogy fel kell áldoznunk egy hatalmas fej hagymát, amiből csak a középső, legnagyobb karikákra lesz szükség, vagyis megy a kukába a hagyma legalább 92 százaléka. Mert a maradékot vagy azonnal kidobja az ember, vagy alaposan becsomagolva teszi a hűtőbe, és pár hét múlva hajítja ki, mikor rájön, hogy ilyen is van a hűtőjében.

De nem ez a legnagyobb baj.

Persze, ha az a legfontosabb, hogy hogyan néz ki a reggeli a tányéron, ez egy klassz megoldás, és ha szereti a hagymát, két legyet üt egy csapásra. Nos, az egyáltatlán nem gazdaságos praktika alkalmazásával tényleg kiváló formájú tükörtojásokat készítettem, de mire az ideális állapotot elérné a tojás, az alja leég. Úgyhogy kénytelen voltam megfordítani az egészet, ami egyébként roppant egyszerű volt a formája miatt, viszont így átsül a sárgája, és nem igazi a tükörtojás. A szerencsétlenkedést megnézheti a képgalériában.

Összességében az ítéletünk: bukás. Az ideális tükörtojás ugye úgy néz ki, hogy a fehérje már megszilárdult, a sárgja még folyik. Csakhogy ehhez inkább dinnyekarikában kéne sütni a tojást, akkor talán szét tudna annyira terülni a fehérje, hogy meg is süljön, oda se égjen, és ne kelljen kiherélni azzal, hogy megfordítjuk.

Vizes tükörtojás

A trükk lényege az, hogy így megakadályozhatjuk, hogy összesüljenek a tojások. (De miért? De miért???) Egyáltalán nem kivitelezhetetlen, sőt, még hagymát sem kell pucolni hozzá, egyszerűen csak pár csepp vizet kell adni a serpenyőbe és kész.

Miután elég meleg lett az olaj, beleütöttem az egyik tojást és egy kevés vizzel öntöttem mellé, majd beleütöttem a másik tojást is a serpenyőbe. Nos, a tojások egy nüansznyit összefolytak (nyilván én rontottam el valamit).

Egy pillanatig azt is hittem, hogy buggyantott tojást készítek, ugyanis a víz elkezdett forrni, és a tojás inkább főtt, mint pirult az olajon. Aztán mikor elpárolgott az a kevéske víz, már látszódott, hogy a tojások szélei nem tapadtak össze, viszont félő volt, hogy mire kellően megszilárdul a teteje, az alja leég. (Ilyet egyébként nem tapasztaltam amikor a saját, egyszerű technikámmal készítettem az ételt.)

Az ízük jó lett (de komolyan, milyen is lehet egy tükörtojás??) és végül azért nem égett le az aljuk sem.

Az ítéletünk: végül is működik. Csak azt nem értjük, minek van szükség erre a bohóckodásra.

 

Önnek van jobb ötlete? Ossza meg velünk Facebook-oldalunkon!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra