Elegáns, mégis nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető étel. Ha valami finomat szeretnénk feltálalni, de nem szeretnénk rá vagyonokat költeni, ez az étel kitűnő választás lesz.
Mivel ilyenkor nem kapunk friss vargányát, nyugodtan választhatunk fagyasztottat is, amit már sok közepes és nagyobb boltban is árulnak.
Hozzávalók:
80 dkg szűzpecsenye
40 dkg vargánya (fagyasztott)
3 gerezd fokhagyma
3 dl zsíros tejszín
1 dl fehérbor
olaj
só, bors,
liszt
petrezselyem
- A gombát hagyjuk felengedni, lemossuk, lecsepegtetjük.
- A húst hagyjuk kicsit felmelegedni szobahőmérsékleten, megmossuk, ha maradt rajta hártya, eltávolítjuk. Ekkor 1-1,5 ujjnyi szeletekre vágjuk, sózzuk és borsozzuk. Vékonyan beleforgatjuk a lisztbe, majd a nagyját lerázzuk róla. Az ujjbegyeinkkel kilapogatjuk a szeleteket. Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítünk, belehelyezzük a hússzeleteket. (Valószínűleg 2-3 körben fogunk végezni vele.) 3-4 percig pirítjuk mindkét oldalát. Ha szép színt kapnak, kiszedjük egy tányérra.
- Ha minden húst megsütöttünk, a serpenyőbe dobjuk a vargányaszeleteket, ezeket is ízesítjük sóval és borssal, kicsit megpirítjuk. Rápréseljük a fokhagymagerezdeket. Felöntjük a fehérborral, ez szépen feloldja az edény aljáról a finom húsdarabkákat. Visszatesszük a szűzszeleteket, pároljuk néhány percig, amíg a lé nagyrésze elpárolog.
- A tejszínt több részletben az ételhez adjuk, mérsékelt lángon addig főzzük, amíg a tejszín besűrűsödik. Lezárjuk a tűzhelyet, megszórjuk friss petrezselyemmel, és tálalhatjuk is.