A granita vagy jégkása a világ legegyszerűbb jeges nyalánksága. A leggyakrabban valamilyen gyümölcsből készül: az édesített gyümölcspépet fagyasztás közben egy villával időnként átkapargatjuk, míg teljesen meg nem fagy, és kásás állaga nem lesz.
Ugyanígy kávéból is készíthetünk jégkását, amelyet elkanalazhatunk magában, eszpresszó helyett egy kiadós ebéd után. Ha viszont a kávégranitát tejjel öntjük fel, már készen is van a jegeskávé!
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 adag eszpresszó
4 tk. méz (ízlés szerint növelhető a mennyisége)
1 dl forró víz
6 dl jéghideg tej
1. A forró eszpresszót, a forró vizet és a mézet összekeverjük egy kisebb műanyag dobozban, majd kihűtjük, ez lesz a granita alapja.
2. A granita alapját a fagyasztóba tesszük, majd jó félóránként ránézünk, és ahogy fagyni kezd, villával mindig kásás állagúra kapargatjuk, míg teljesen meg nem fagy.
3. Kisebb poharakban tálalhatjuk magában, vagy négy nagyobb pohárba osztjuk szét, felöntjük mindegyiket másfél deci jéghideg tejjel, és szívószállal kínáljuk.