Akár a HPV-t is elkaphatja, ha zokni nélkül próbál

A cipőboltokban járva két fő típust figyelhetünk meg: vannak, akik megrögzötten keresik a próbazoknikat (ha éppen nem vettek fel aznap) és akadnak azok, akik fittyet hánynak rá és mezítláb próbálgatják a lábbeliket. Utóbbi több dolog miatt is helytelen – és ebből csak egy a sokat emlegetett higiénia.

Gondoljunk csak bele: mire mi belebújunk egy cipőbe, addigra hány emberen járhatott már? És biztos akadt köztük olyan is, aki zokni nélkül próbálta fel – átadva ezzel minden fertőzését. A gombán kívül elkaphatjuk még a HPV-t is, hiszen tévhit az, hogy kizárólag szexuális úton terjed: elég egy apró horzsolás és már meg is fertőződhetünk - a jó hír viszont az, hogy létezik ellene védőoltás. Ami még fontos, hogy miután megvettük a cipőt, utána is (titok)zoknival viseljük, hiszen ha valaki a nélkül mászkált benne előttünk, az esetleges fertőzések nem szűnnek meg a vásárlással együtt.

165457258 másolata
Fotó: Tara WaltonP66 Jennifer Perras / Europress / Getty

A HuffPoston megjelent cikk kommentelői azt mondták, ők nem figyelnek oda a próba során ezekre, hiszen egy uszodában vagy nyilvános zuhanyzóban sokkal nagyobb az esélye annak, hogy bármit is elkap, mint egy cipőboltban. Nekik ad igazat Jane E. Andersen lábápoló is. „Sokkal nagyobb a rizikó akkor, ha nedves helyről beszélünk. Ilyenek lehetnek a strandok vagy például az edzőterem öltözője is” – mondta.

Nyár végén megeshet az is, hogy szandálban vagyunk, de zárt cipőt, esetleg csizmát próbálnánk. A szakértő szerint ilyenkor mindig éljünk a kihelyezett próbazoknikkal, ha pedig üres dobozt találunk a helyükön, kérjünk az eladótól! A zárt lábbelikben könnyen bent ragad a nedvesség, így a már említett kockázat is magasabb. Mi úgy vagyunk vele, hogy ha már egyszer biztosítanak egy olyan lehetőséget az üzletek, amikkel számos kíntól (gomba, fertőzések, legrosszabb esetben HPV) megkímélhetjük magunkat, miért ne élnénk vele. Továbbá, így legalább biztosak lehetünk abban, hogy zoknival is kényelmes viselet a kinézett cipő. Ön mit gondol?

Ön hogy próbál cipőt?

  • Csakis zoknival, félek a fertőzéstől! 595
  • Általában próbaharisnyával, de a lábujj-közi papucsoknál bajban vagyok. 490
  • Harisnyában próbálok. 298
  • Zokni nélkül, szerintem a strand veszélyesebb. 177
  • Zokni nélkül, pedig van lábgombám. 86
  • Nem próbálok, ismerem a méretem. 58
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.