Rántott békacomb, ahogyan mi szeretjük

Nagyapámék korában még nem számított kuriózumnak a rántott békacomb. A mára ritka fogás egészen a hatvanas évekig természetes volt, hogy az étlapokon szerepelt, sőt, dédnagyanyám is gyakran rakott hétvégenként az asztalra jó pár ropogós falatot.

Magyarországon ma már minden kétéltű védett, egyedül azok a példányok képeznek kivételt, amiket kifejezetten étkezési célra tenyésztenek. Vagyis nincs olyan, hogy kimegyünk a kertbe, fogunk egyet, megnyúzzuk és megsütjük, mert borsos árat fizethetünk érte. Egyébként sem olcsó mulatság, az éttermekben 2500-3500 forint között mozog az elkészített békacomb ára, a piacon pedig 3500 körül van kilója - már ha lehet kapni.

P6151588
kh

Itthon ugyanis a többség undorodik ettől az ételtől, beszerezni is már csak kevés helyen lehet (Vámház körúti csarnok, Metró áruház), és ezek a fagyasztott, előkészített áruk sem Magyarországról származnak, hanem Vietnamból, Thaiföldről vagy Indonéziából. Szerencsére a jobb éttermekben kezd ismét elterjedni, de ha nagyobb adagot szeretnénk, azt érdemes inkább otthon elkészíteni. 

A legáltalánosabb recept szerint simán csak ki kell rántani a békacombokat, mint a csirkecombokat, de az eredmény sokkal ízletesebb, ha előtte grill halfűszerrel dörzsöljük be a húst. 

Hozzávalók: 

  • 14 db. békacomb
  • grill halfűszer
  • 3 db. tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • frissen facsart citromlé
  • bors
  • zúzott fokhagyma
  1. Ha fagyasztott békacombokról van szó, kiolvasztom és szárazra törölgetem. Sózom, borsozom, megszórom a halfűszerrel, bedörzsölöm a zúzott fokhagymával és meglocsolom citromlével. Pár óráig állni hagyom. 
  2. A húst innentől kezdve a szokásos módon lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom, bő, forró olajban kisütöm, lecsöpögtetem, szalvétákra sorakoztatom. 
  3. Főtt burgonyával vagy petrezselymes burgonyával, fűszeres tartármártással tálalom, kóstolás előtt ismét meglocsolom frissen facsart citromlével. 
P6151600
kh

Íze ezzel a grillfűszerrel a csirke és a hal között van félúton, egyébként a csirkehús és a galambhús áll hozzá a legközelebb. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek