Készítsen tökéletes főtt tojást!

Sokunkkal előfordult már, hogy főtt tojást szerettünk volna készíteni, mégis lágy tojás lett belőle. Aztán, hogy kiküszöböljük ezt az aprócska kis bakit, a következő alkalommal inkább tíz perccel tovább főztük a tojást, mintsem megint elfolyva a pirítóson végezze. Bár halkan megjegyzem, utóbbi formában is nagyon ízletes!

toj1

Mindezek mellett persze bosszantó, ha éppen valamilyen ételbe (mint például rakott krumpliba) szánjuk, és ahelyett, hogy felkarikázhatnánk a tojást – csak csurgatni tudjuk. Hogy ez utóbbit elkerülje, megmutatjuk, hogyan készíthet tökéletes főtt tojást. Olyat, amelyiknek nem folyik a sárgája, de még csak nem is ragacsos.

Természetesen azzal mindenki tisztában van, hogy a tojás megfőzéséhez három dolog nélkülözhetetlen: lábas, víz és persze, a tojás. Ezzel még nyilván nem mondtunk újdonságot. Na de most jön a lényeg!

Így készül a tökéletes főtt tojás

  • Óvatosan szúrja át pl. gombostűvel a tojások héját – azok „laposabbik” végén. (Vigyázzon, hogy a tű épp hogy csak kilyukassza a tojás héját, és ne sértse meg a belső hártyákat – lásd a tojásról szóló leírás jobb oldalán a harmadik ábrát.) Ezzel megelőzi, hogy a légkamrában lévő, melegtől táguló levegő – bosszantó módon – megrepessze a tojáshéjat, ugyanis ezen a lyukon keresztül távozhat. (Erről meggyőződhet, ha megfigyeli melegítéskor a lyukon kilépő buborékokat.)
  • Helyezze a tojásokat egy lábasba, és öntse fel hideg(!) vízzel. Nem kell, hogy a víz teljesen ellepje a tojásokat. Elég, ha körülbelül 2,5 centiméter mélységű.
  • A legmagasabb hőfokozaton kezdje el melegíteni a vizet, és mielőtt elkezdene forrni, zárja el a hőforrást.
  • Fedje le a lábast, és hagyja a tojásokat a gőzben párolódni 6-10 percen keresztül (nem árt, ha beállít egy stoppert).
toj2

Döntse el a fenti kép alapján, hogy melyik változatot készíti el.

  • Miután kivette a lábasból a tojásokat, tartsa hideg folyóvíz alá, amíg szisszenésmentesen tapintható hőmérsékletűre hűlnek. A héja és a fehérje közötti eltérő hőtágulási tényező miatt nő a valószínűsége, hogy pucoláskor a héja könnyebben leválik. (Azonkívül, hogy nem égeti szét a kezét a forró tojás, a hűtéssel azt is elkerülheti, hogy elzöldüljön a sárgája széle.)
  • Pucolja meg a tojásokat, ilyenkor még nagyon könnyen elválik a héjuk. (Folyó, hideg víz alatt sokkal egyszerűbb tojást pucolni – próbálja ki!)
Ugye, hogy nem bonyolult? Ön milyen trükkel készíti a tojást? Írja meg nekünk levélben!
Oszd meg másokkal is!
Mustra