Ha hétköznap nincs is idő desszertet készíteni az ebédhez/vacsorához, hétvégén talán sikerül időt szakítani rá. Főleg ha vendégeket várunk, de akkor is, ha csak egy átlagos hétvégi ebédet szeretnénk feldobni egy jó sütivel. De milyen az ideális hétvégéi süti?
A jó hétvégi sütemény/desszert ismérvei:
- Könnyen elkészíthető. Nem kell hozzá különösebben nagy konyhai rutin.
- Viszonylag gyorsan elkészül. Jó, ha nem megy rá az egész délelőtt/délután
- Finom is. Naná. Ráadásul úgy finom, hogy nem (nagyon) megosztó.
Ilyen egyszerű, könnyen elkészíthető, finom sütirecepteket ajánlunk most induló új rovatunkban, ezután minden pénteken.
Elsőként egy banános-csokis süteményt hoztunk, ami pont jól fog esni a Walt Disney mesedélután alatt. A szombati buli előtt, a vasárnapi leckeírás után, vagy csak úgy.
Banános-csokis sütemény
Hozzávalók egy kb. 24 cm átmérőjű sütőformához:
12,5 dkg vaj
2 db tojás
10 dkg cukor
2 db banán
18 dkg liszt
fél teáskanál sütőpor
10 dkg étcsokoládé
5-10 dkg étcsokoládé a tetejére
1. A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
2. A banánokat villával szétnyomkodjuk, az étcsokit apróra vágjuk vagy lereszeljük.
3. A vajat megolvasztjuk és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a szétnyomkodott banánokat és jól összekeverjük.
4. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és az apróra vágott vagy reszelt csokoládét, jól elkeverjük és a sütőformába öntjük.
5. 20 perc alatt készre sütjük, majd félretesszük hűlni.
6. Ha teljesen kihűlt, akkor bevonjuk csokival: egy kis lábasban kis lángon folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk a kockákra tördelt étcsokoládét, hozzáadunk pár csepp olajat, elkeverjük, és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Hűvös helyen néhány perc alatt megdermed a csokibevonat.
Ha tetszik a banán-csoki kombináció, érdemes kipróbálni ezt a kekszet is, ami ráadásul hordozható, kirándulásra is magunkkal vihetjük, de uzsonnásdobozba is remek, már ha marad belőle hétfőig.
Jövő pénteken pedig újabb süteménnyel jövünk, érdemes visszanézni!