Ilyenek az igazi T-shirtök

Maszasi Kavamura, japán divattervező csodás angol szóviccből készít méregdrága pólókat. A tervező T-shirts nevű kollekciójában T betűket formázó pólókat készít, felhasználva az angol póló (= T-shirt) szó adta viccet. A T-shirt azért kapta ezt a nevet, mert egy kiterített póló valóban egy T betűre hasonlít a leginkább, Kawamura elképzelésében viszont a t-re hasonlító pólók különféle betűtípusok betűire hasonlítanak.

Egyelőre öt, viszonylag ismert betűtípus T-jét használta fel a kollekcióhoz, amit majd januártól kezdve lehet megvásárolni. A legolcsóbb póló 19000 japán jenbe kerül, ami nagyjából negyvenötezer forintnak felel meg, a legdrágább 28000-be, ami forintban kb. hatvanhétezer.

Helvetica póló (Forrás: Maszasi Kavamura) klikk a többiért!
Helvetica póló (Forrás: Maszasi Kavamura) klikk a többiért!

A kollekció legolcsóbb darabja a Helvetica nevű betűtípus T betűjét formázó póló, ami azért is érdekes, a Helvetica a grafikusok által egyik leggyakrabban használt betűtípus, ráadásul az utóbbi hónapokban jó felkapott is lett, mint az egyetemes szépséget megformáló betűtípus. Az öt póló közül ez az egyetlen, amit nem egy talpas betűtípus alapján formáltak meg.

A legdrágább az alap szövegszerkesztői Times New Roman betűtípus családjába tartozó Baskerville betűtípus T betűjét felhasználó póló.

Ezeken kívül van még a Courier T betűje, ami az írógépek betűit utánozza, a betűk szélessége egyenlő szélességű ennél a betűtípusnál. A negyedik kapható póló is egy talpas betűtípus T-jéből, a Caslonéból készül. Az ötödik meg a Cooper Black vastag T-jét mintázó ruhadarab.

A készítő azt írja a pólókról, hogy azért jutott eszébe a betűkészleteket ruhákká formálni, mert a tipográfiában is előfordulnak olyan kifejezések, mint szár, talp, kép, ami arra emlékeztette a készítőt, hogy a betűket is úgy tervezik, mint a ruhákat. Innen már csak egy lépés volt, hogy a betűk tervezésekor felhasznált jellemzőket átültesse a ruháiba. "A tervezés során az volt a célom, hogy megragadjam mindegyik betűtípus karakterét, egyedi megjelenést, jelenlétet adva neki. Azt hiszem, Itaru Jonenagával sikerült olyan kollekciót létrehozni, ami nem csak egy koncepció megvalósítása, de hordható ruhadarabokat eredményezett" - írja oldalán Maszasi Kavamura.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek