42-es modelleket állít a kifutóra, kollégái felmondanak

Mark Fast
Mark Fast

Mark Fast kanadai divattervező kreatív csapatjának két tagja is felmondott a Londoni Divathetet megelőző modellválogatás során, miután a kanadai tervező ragaszkodott hozzá, hogy nőket, és ne csontkollekciókat állítson a kifutóra. Erika Kurihara, Fast stylistja tagadja, hogy a fenti okok miatt lépett le, bevallása szerint inkább azt sérelmezte, hogy a két nagyobb darab modell nem tudott rendesen mozogni a kifutón.

Bár Fast akciójával nem a 2006 óta tartó sovány modellek elleni harcba akart beszállni, mégis sikerült komoly vitákat szítania a divatvilágban, amiben még mindig sok helyen megkövetelik - az európai méretek szerinti – 30-36-os modelleket. Fast ezzel szemben 40-es, 42-es ruhaméretet viselő nőket állított a kifutóra. Nem titkolt szándéka volt, hogy tudassa, térd fölötti ruháit nemcsak depresszív Lindsay Lohan-féle csontkollekciók, de egészséges nők is hordhatják, sőt még jól is áll nekik – tolmácsolta Fast szavait a Sunnak Amanda May, a tervező kreatív igazgatója.

A csontsovány modelleket megkövetelő divatvilág 2006-ban figyelt fel arra, hogy a túlzott vékonyságnak komolyabb következményei is lehetnek, mint a testképzavar. Három évvel ezelőtt két dél-amerikai modell halt bele a divatvilág által kreált stilizált képbe, vagyis az étkezési rendellenességbe.

A tervezőknek a nagyobb méretekre kell figyelniük

Egy évvel később a Brit Divattanács arra kérte a modellek egészségi állapotát vizsgáló Model Healt Inquiryt, figyeljenek oda jobban a 28-as ruhaméretű modellekre, mielőtt újabb tragédia történne. A szakma továbbra sem kapott útmutatást, nem tudták, milyen modelleket kellene kifutóra állítaniuk. Egy héttel ezelőtt a Pszichiátriai Intézet étkezési rendellenességekkel foglalkozó csoportjának vezetője, Ulrike Schmidt kiemelte, sokkal több kárt okozhat a kórosan sovány modellek szerepeltetése, mint ahogyan eddig gondoltuk, bár arra nem tért ki, hogy pontosan mi az a „sokkal több kár”.

mark450

A soványság elleni harcba a brit Vogue magazin szerkesztője, Alexandra Shulman is beszállt, aki júniusban körlevélben kérte a nagy divatházakat és tervezőiket, nagyobb súlyú modellekkel mutassák be a ruháikat a kifutókon és a magazinokban. Hozzátette, szerinte a tervezőknek a nagyobb méretekre kellene koncentrálniuk, hogy ezzel is hátráltassák az étkezéssel kapcsolatos betegségeket, mint amilyen a tinédzserkori anorexia és a bulimia.

Oszd meg másokkal is!
Mustra