Ezek a magyar zöldségek lesznek megfizethetetlenek hamarosan

GettyImages-1591805380
Olvasási idő kb. 3 perc

A tradicionális magyar zöldségek és gyümölcsök egy része már szinte alig terem meg a klímaváltozásnak köszönhetően. Ami marad, az is megfizethetetlen lesz lassan a szakértők szerint.

A magyar mezőgazdaság lesz a klímaváltozás egyik vesztese az elmúlt évtized kutatásai alapján a Pénzcentrum szerint. A lap a magyar zöldségek és gyümölcsök jövőjének járt utána szakértők segítségével.

Az elmúlt évek aszályos nyarai megmutatták, mire számíthatunk a jövőben, egyre hamarabb érik be a termés, egyes zöldségek és gyümölcsök évek óta alig teremnek a földeken a forróság és az aszály miatt. 

Szemléletváltásra van szükség a klímaváltozás miatt a magyar zöldségtermesztésben
Szemléletváltásra van szükség a klímaváltozás miatt a magyar zöldségtermesztésbenPapajcsik Péter / Index

A magyar zöldségek lassan megfizethetetlenek lesznek

A szakértők szerint fontos az alkalmazkodás képességének elsajátítása.  A hőség nem tesz jót sem az almának, sem pedig a kajszibaracknak, és a késői tavaszi fagyok is problémát okoznak. A málna, ami szintén nagy mennyiségben termett egykor, szinte már  teljesen kiszorult a termesztésből. De ugyanez elmondható több zöldségről is, amiknek szintén nem kedveznek az új időjárási viszonyok.

Bár a globális termelésnek köszönhetően zöldség- és gyümölcshiánytól nem kell tartanunk, a jövőbeni áraktól annál inkább.

A megoldást a fajtaváltásban látják a hozzáértők. Hollósi Dávid agrárszakértő szerint nem vagyunk könnyű helyzetben és egyértelműen fajtaszerkezet-váltásra, illetve agrártechnológiai felfogásváltásra van szükség.

"Amit be tudunk zárni – ilyen az üvegházi termesztés, illetve az állattenyésztés bizonyos része –, azt be kell zárnunk, el kell választanunk az időjárástól”

– nyilatkozta a Pénzcentrumnak.

Egyes zöldségek megmaradnak, másokat nehezebb lesz termeszteni

A 70-80 napos érési idejű zöldségek esetében a termelők tudatosan tudnak tervezni, nem a legforróbb időszakra időzítve a termesztést. Jó példa erre a brokkoli, amit a korábbiakkal ellentétben már szeptemberben elvetnek, hogy októberre érjen be. De a 120-150 napos érési idejű zöldségeknél, mint a vöröshagyma, gyökérzöldségek és paprikafélék, ezt nehezebb megoldani, így ezek esetében komolyabb problémákat okozhat a szélsőséges időjárás. 

Baj lehet a vízigényes  burgonyával és a paradicsommal is, ugyanis az aszályos időszakokban a terméshozamuk drámaian csökkenhet.  Ez nemcsak a gazdák bevételeit csökkenti, de az ellátási láncban is zavart okozhat, ami a fogyasztói árak emelkedéséhez vezethet. És bár mára a mezőgazdaság globális iparág, több ezer kilométerről is lehet ugyan hagymát importálni, annak az árát viszont meg kell fizetni. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek