Új útjelző tábla jelent meg Magyarországon

GettyImages-1397617471
Olvasási idő kb. 3 perc

A helyiek megelégelték a katasztrofális állapotú, csobánkai útszakasz minőségét. Frappáns megoldást választottak a figyelemfelhívásra: zenélő útnak keresztelték el. Úgy vélik, Metallicát játszik.

A humorosnak tűnő felirat kényszerű közösségi összefogás hatására született, ugyanis a jelölt csobánkai útszakasz kritikus állapotban van. Szerintük - az amúgy világszerte népszerű zenélő utak nyomán - a Metallica Master of Puppets című dalát játsszák a rajta keresztülhaladó autók menet közben. 

Ahogy azt az Economx kiszúrta, a fotót a napokban posztolták a Szentendre Blogol nevű Facebook csoportban, a sok hozzászóló egyöntetű véleménye szerint bizony a jelölt útszakasz megérdemelte a fricskát. 

Magyarország harmadik zenélő útjának tartják

Bár világszerte igencsak elterjedt az úgynevezett zenélő utak kialakítása, Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben mindössze kettő készült belőlük. Az elsőt még 2019-ben adták át. A 67-es úton a Republictól stílszerűen A 67-es út című dal szól, míg a 37-es úton az Érik a szőlő című népdalt hallhatják az autósok vezetés közben. Készült volna egy harmadik is, ami az Ismerős Arcok Nélküled című számát játssza az autókerekek segítségével, azonban az a beruházás végül meghiúsult. Ez Jobbágyi és Salgótarján között vezetett volna. 

A zenélő utak egyébként valójában nem zenélnek.  Úgy alakították ki rajtuk az aszfalt felső rétegén elhelyezett rovátkolást, hogy azon autóval áthaladva különböző magasságú hangok legyenek hallhatóak, amelyek magassága a barázdák mélységétől és egymástól való távolságuktól függ. 

A zenélő útszakaszokat a balesetek számának csökkentése céljából alakítják ki. 

Egyfajta sebességlassítók ezek, hiszen csak az útszakaszon maximálisan megengedett sebességgel hajtó autókban élvezhetik a dalokat megfelelő minőségben. Az első zenélő utat 1995-ben építették meg Dániában, de azóta készítettek hasonlókat Egyesült Államokban, Dániában, Dél-Koreában, Hollandiában, Indonéziában, Iránban, Japánban, Kínában, San Marinóban, Tajvanon, Ukrajnában és hazánkban is. 

A csobánkai zenélő út toldozott-foldozott felszínével vívta ki új címét
A csobánkai zenélő út toldozott-foldozott felszínével vívta ki új címétBartha Gyula Tamás

A magyar utakon a zene nem mindig szól tisztán

Természetesen a csobánkai úton nem a fent is jelzett Metallica-opusz szól, egyszerűen annyira döcög a jármű menet közben, mintha egy rockkoncertet headbangelnénk. Hasonló okok miatt született meg korábban a XII. kerületben két ál-zenélő út is, ahol a vicces kedvű táblaállítók szerint a Cannibal Corpse Make the puffer, illetve a Sepultura Alrise című számára tarthatják feszes marokkal a kormányt.  A szentendrei facebookozók a 11-es utat is zenélő úttá avatnák, hasonló okok miatt. Vajon az mit játszana?

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek