Allergizálhat és a rezsit is növeli: így kerüld el ezt a veszélyt otthonodban!

GettyImages-1322057161

A száraz levegő kapcsán legtöbbünknek a tél és a fűtési szezon jut eszébe, de közel sem csak ebben az évszakban alakulhatnak ki ezek a körülmények otthonodban.

Kiszárad a szemed, húzódik a bőröd, köhögsz: sokféle tünete lehet annak, ha túl száraz a levegő az otthonodban. Amikor kint tombolnak a mínuszok, hajlunk arra, hogy a fűtést okoljuk ezért, teljes joggal. Ilyenkor sokan kapcsolnak be párásítót otthonukban, ezzel kompenzálva a száraz, meleg levegőt. De mi alakíthatja ki ezt a helyzetet nyáron, és hogyan tehetünk ellene?

Nem jó a száraz levegő

Nos, nem túl meglepő módon a légkondicionáló berendezések felelhetnek a nyári száraz levegőért. Ezek a készülékek elvonják a levegő páratartalmát, ezzel szárítva azt. A következmények közt találhatók olyanok, amelyek kellemetlenek, de önmagukban nem jelentenek problémát, és vannak olyanok is, amelyek komoly egészségügyi problémát is jelenthetnek.

Mindezen túl a túlzásba vitt légkondizás – ugyanígy télen a túlzásba vitt fűtés – a villanyszámlát és a gázszámlát is tetemesebbé teszi,

így aztán mindenképp érdemes azon elgondolkodni, hogy kicsit kevesebbet hűtsük vagy fűtsük otthonunkat.

Ha túlzásba viszed a légkondit, az kiszáríthatja otthonod levegőjét is
Ha túlzásba viszed a légkondit, az kiszáríthatja otthonod levegőjét iselenaleonova / Getty Images Hungary

Ezek lehetnek a következmények

A száraz levegő a következő problémákat okozhatja:

  • a kiszáradt nyálkahártya miatt vérezhet az orrod
  • a nyálkahártya nedvessége segít megelőzni a fertőzéseket, így gyakrabban meg is betegedhetsz
  • az asztmásoknál rohamot is kialakíthat a száraz levegő
  • ha a légkondit nem tisztíttattad ki, még patogéneket is otthonod levegőjébe juttathat
  • mindezen felül bőröd is kiszáradhat.

Ezek megelőzésére szerencsére tehetsz is – nyáron is érdemes lehet párásítót használni, illetve a vízbevitel fokozásával bőröd száradásának is elejét veheted. A nyári melegben a testápoló használata valószínűleg kevésbé komfortos, de télen ezt is érdemes bevetni, a rövidebb ideig tartó zuhanyzás pedig minden évszakban gyorssegély a bőrnek.

Mindezen túl pedig egy kézenfekvő megoldás is létezik: ne használjuk annyit a légkondit és csavarjuk lejjebb a fűtést.

Egyébként sem ajánlott a túl nagy különbség a klímás szoba és a kinti hőmérséklet között, és energiatakarékosabb is az, ha nincs állandóan 22 fok a lakásban. Ugyanígy nem kell 24 fokra felfűtened otthonodat télen sem: ez pazarlás is.

Ez az ideális páratartalom

Felmerülhet benned a kérdés: mi az ideális páratartalom otthonodban? A 40-60 százalékos tartomány mindenkinek megfelelő szokott lenni, ez alatt száraz a levegő, fölötte pedig túl párás, penészesedéssel veszélyeztet. Hogyha nálad száraz a levegő, olyan megoldásokat is kipróbálhatsz, mint több szobanövény vásárlása vagy dekorációs csobogó telepítése. Gyerekek szobájában inkább az 50-60 százalékos páratartalom megtartására törekedj.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra