Ez történik a sütikkel, amik a cukrászdában ragadnak

GettyImages-97762101
Olvasási idő kb. 5 perc

A cukrászsütemény frissen jó! Ha ezer forint közeli összeget adunk egy szeletért, akkor elvárjuk a jó minőséget, ízlelőbimbó-csiklandozó összhatást, gusztusos dizájnt. Ennek akkor lehet leginkább megfelelni, ha nem sokkal az elkészítés után tányérunkon is tudhatjuk a kedvenc kalóriabombánkat. De mi történik a süteménytársadalom elhagyatott tagjaival, amelyek a kirakatban ragadnak, hogyan végzik?

A minőség és az eltarthatóság szempontjából az elsődleges és legfontosabb kérdés a szóban forgó cukrászsütemény alapanyaga. A legromlandóbb alapanyagokat tartalmazó mousse-ok, tejszínhabok esetében nincs kérdés, élettartamuk igencsak behatárolt. Más a helyzet egy lekváros töltelékkel például, amely megfelelő tárolás mellett 1-2 napot radikális minőségromlás nélkül kibír. A már nagy klasszikusnak számító Sacher-torta éppen eltarthatóságának növelése érdekében kapta ma is ismert jellemzőit, a baracklekvár tölteléket és a csokoládébevonatot.

Sütemények a törzsközönségre szabva

A cukrászdák lokálisan elégítik ki törzsközönségük igényeit, amelyeknek megfelelően tudják kínálatukat folyamatosan és rugalmasan alakítani. Ez segíti őket abban, hogy a lehető legkevesebb kieső, fel nem használt, el nem fogyasztott süteményt készítsék el feleslegesen.

Mindenhol vannak helyi specialitások, régi kedvencek… Getty Images Hungary
Mindenhol vannak helyi specialitások, régi kedvencek… Getty Images HungaryElena Zaretskaya

Kóstolni vágyó nagyközönség

Másrészt, főleg a nagynevű, ikonikus dinasztiák vagy fogalommá vált cukrászbirodalmak számolhatnak jelentős számú, változó összetételű, spontán fogyasztóval, akik jártukban-keltükben tévednek be a cukiba, esetleg régóta ki akarnak próbálni egy-egy specialitást, vagy rendelést kívánnak feladni, de azt akkor már egy jó kis kóstolóval is összekötik. Ezekkel az igényekkel előre nem nagyon lehet kalkulálni, de a kurrensebb termékeik listájával minden cukrászat tisztában szokott lenni.

A nagy forgalmú legnagyobbak…

Az igazán nagy cukrászatok, amelyek hatalmas napi forgalommal és folyamatos pörgéssel számolhatnak, könnyebb helyzetben vannak: részben azért, mert jó esély van rá, hogy szinte mindent elfogyaszt aznap is a lelkes édességrajongó tábor, másfelől azért, mert a folyamatos „gyártást” a készlet függvényében spontán is tudják alakítani.

A nagyobb tétű tételeknél sokan követik az inkább kevesebb, mint több elvét. Egész tortákból például azt a mennyiséget igyekeznek elkészíteni, ami aznap előzetes kalkulációk szerint elfogyhat, illetve ezeket inkább rendelésre készítik, és készleten csak néhány darabot tartanak.

Egész tortát leginkább rendelésre készítenek, kevés kivétellel
Egész tortát leginkább rendelésre készítenek, kevés kivétellelChikako Nobuhara / Getty Images Hungary

Szépséghibás sütik

Néhányan követnek olyan taktikákat, amelyeket mások presztízsvesztőnek éreznek: ez pedig az előző napi vagy esztétikailag sérült készlet csökkentett áron történő értékesítése. Ez ars poetica kérdése is: van, ahol az jelenti a presztízsveszteséget, ha félrebillent franciakrémest vagy plöttyedt habú Rákóczi-túróst kínálnak. Egy más szemléletű cukrászdában azt nézik rossz szemmel a fogyasztók, ha apró szépséghibákért, kielégítő indok hiányában, kidobnak egy ízében tökéletes süteményt.

A szép sütemények közül vajon van olyan, amelynek kidobás lesz a sorsa?
A szép sütemények közül vajon van olyan, amelynek kidobás lesz a sorsa?Emreturanphoto / Getty Images Hungary

Tegnapi szeletek

A másnapinak, ahol ilyenhez hozzá lehet jutni egyáltalán, sok vendég a pénztárcakímélő üzemmód aktiválása miatt örül. Van, szívesebben eszi a picit keményebbet, mint hogy teljesen lemaradjon kedvencéről. Természetesen ez csak az olyan összetételű és alapanyagú süteményeknél lehetséges, amelyek eltarthatósága a fogyaszthatóságot még másnap is biztonsággal megengedi.

Recycling sütik

Nem mai trükk az a jól bevált módszer, mellyel a maradék sütemények egy része újrahasznosítható: legismertebb ilyen kedvencünk a kókuszgolyó, de helyenként a cukrászda nevét viselő, egyébként az édességfaló közönség által nem ismert tortaszeletek elkészítése is ilyen megoldás. Ez igazi win-win szituáció a szomorú sorsú, meg nem evett sütemény és csalódott cukrásza számára is. Az alapanyagnak még tökéletesen felhasználható, cukrászsüteménynek viszont már megfáradt, nem értékesíthető szeletek „szervátültetéssel” lényegülnek át a ház specialitásává.

Megsemmisülés: mert van, amikor csak a kidobás a járható út

Ami romlékony alapanyagból készül vagy nagy presztízsű cukrászda terméke, annak bizony marad a megsemmisítő megsemmisülés a nap végére, úgyhogy igyekezzünk, ha még nyitva a cuki, mentsük meg, ami még menthető!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek