Rosszul járhat, aki itt tartja a spórolt pénzét: ez lehet a kiút

sporolas-penz-1815250217
Olvasási idő kb. 2 perc

Augusztus elejétől már nemcsak a vészhelyzetek ideje alatt kell a legtöbb megtakarítási forma után 13 százalékos szociális hozzájárulást fizetni, hanem azon kívül is. Egyes befektetési formák azonban mentesülnek az adó alól, így nem minden esetben kell a nehezen megspórolt pénz után fizetni.

A szociális hozzájárulást, vagy közismertebb nevén a szochót a kamatjövedelmek után kell fizetni. Sokáig ezt csak a kormány által kihirdetett vészhelyzet ideje alatt kellett megfizetni, ám augusztus elejétől már azon kívül is 13 százalékos adó terheli a legtöbb megtakarítási forma kamatjövedelmét – derül ki a Pénzcentrum cikkéből

Szerencsére léteznek olyan befektetési és megtakarítási formák, amelyek mentesülnek a szochotól. Ezek a következők:

  • állampapírok
  • ingatlanbefektetési alapok
  • megtakarítási életbiztosítások, amennyiben már 10 éve indult a befektetés
  • lakástakarékok
  • tartós befektetési számlás (TBSZ) szerződéseken elért hozamok
Tavaly június óta kell fizetni a spórolt pénz után
Tavaly június óta kell fizetni a spórolt pénz utánDaniel Tamas Mehes / Getty Images Hungary

Így nem terheli extrateher a spórolt pénzed

Tuli Péter, a HOLD Alapkezelő intézményi üzletág igazgatója elmondta: alapvetően minden befektetési formára vonatkozik a rendelet, amely kamatjellegű jövedelmet eredményez. Ilyen például a többi között a betét, a kötvény, a befektetési alap és az életbiztosítás is. Mivel a tartós befektetési számlák mentesek az adótól, minden lehetséges, kicsit is hosszabb távú befektetést érdemes TBSZ alá helyezni.

A szochót 2023 júliusa óta kell megfizetni kamatjövedelmek után, amelyeket így a 15 százalékos személyi jövedelemadón felül még 13 százaléknyi pluszadó is terhel. Az eredeti rendelet értelmében a szochót csak a vészhelyzet ideje alatt kell fizetni, annak lejártával vagy eltörlésével megszűnik. (A jelenleg is érvényben levő vészhelyzetet a kormány az ukrajnai háború miatt hirdette ki 2022. május 25-én – korábban kétszer léptettek érvénybe vészhelyzetet, mindkétszer a koronavírus-járvány miatt.) Ez változott meg a Magyar Közlönyben 2024. június 18-án megjelent törvénnyel, amely tulajdonképpen állandósítja a kamatjövedelmek után fizetendő szociális hozzájárulási adót. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek