Ezentúl máshogy kell kidobnod a szemetet: segítünk, mit hova

hova-dobjam-szelektiv
Olvasási idő kb. 3 perc

Gyökeresen átalakult az elmúlt hetekben a hulladékkezelési rendszer, már szinte mindenütt elérhető a REpont automata is.

A jövőben egyre kevesebb hulladékot kell a sárga fedelű, szelektív hulladékgyűjtőkbe dobnunk, hiszen a január elsején életbe lépett szabálymódosítás értelmében amit csak lehet, újrahasznosítanak majd. 

Bár a rendszer nehezen indult be, egyre több helyen léptek működésbe a REpont automaták, így a sárga, szelektív szemetesbe is kevesebb hulladék kerül majd. 

A REpontok már működnek a nagyobb üzletek mellett, nem kell a szelektív kukába dobni mindent
A REpontok már működnek a nagyobb üzletek mellett, nem kell a szelektív kukába dobni mindent

Egyre több a repalack a boltokban

Az új rendszer már január elsején élesedett volna, de a boltok végül kaptak egy kis haladékot. Július elsejétől viszont már csak olyan műanyag palackos termékek kerülhetnek forgalomba, amelyeken jelölik, hogy  az visszaváltható, valamint ennek lehetőségét is biztosítják a vásárlóknak. 

Magyarországon évente több mint 3-3,5 milliárd italcsomagolás kerül forgalomba, ezek tömege mintegy 160 ezer tonna.  Az új, visszaváltást előíró szabályozás a tejalapú készítmények mellett a speciális alakú csomagolásokra nem vonatkozik csak.

A cél, hogy minél kevesebb hulladék végezze a szeméttelepeken, a felhasználható nyersanyagok pedig tovább körforgásban maradjanak, így csökkentve az ökolábnyomot. Az érvényben lévő rendelet szerint 2029-re a PET-palackok visszagyűjtési arányának minimum 90 százalékra kell emelkednie. 

Mit hova dobjunk?

A REpontokban, melyeket a nagyobb élelmiszerüzletekben mindenütt megtalálunk, minden egyszer használatos, 0,1 és 3 liter közötti italcsomagolást be lehet dobni, ide kerülhetnek a PET-palackok, az üvegek és az alumíniumdobozok is, amennyiben a megfelelő logóval vannak ellátva.

Fontos változás az eddigi gyakorlathoz képest, hogy a palackokat csak sértetlen állapotban fogadja vissza az automata, nem szabad őket összetaposni.

Egyes gyűjtőpontokon a többuras csomagolások, például szörpös üvegek vagy sörös- és borosüvegek is leadhatóak, ezekért a gyártók által meghatározott összegű betétdíj jár majd vissza.  A nem ivásra szánt termékek palackjai és csomagolása továbbra is a színes kukákba kerül majd, a konyhai biohulladékot – az ételmaradékok kivételével – pedig a hamarosan mindenütt elérhető komposztgyűjtőkben vagy a helyi közösségi komposztálókban tudjuk elhelyezni.  

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek