Összeomolhat az egyik legfontosabb postai szolgáltatás: milliókat érinthet

D NOE20230209027
Olvasási idő kb. 2 perc

Az új szabályozás értelmében március végétől minden Magyarországon működő webáruháznak kötelező lesz a Magyar Postát is felajánlani a vásárlóknak a kiszállításhoz. Bár a céggel nem kell szerződniük, ez így is pluszmunkával jár a vállalkozásoknak, és a postára is komoly terheket róhat.

A pluszköltségektől és a rendszer összeomlásától is tartanak a vállalkozások. Az RTL beszámolója szerint az IKEA már tárgyalásokat kezdeményezett a Magyar Postával az együttműködés lehetőségeinek feltárása érdekében, és van olyan cég is, ahol erőforrásokat kell átcsoportosítani a változás miatt. 

Mint ismert, a jogszabály szerint március 28-tól kötelező lesz a Magyar Posta szolgáltatásait is felajánlani a hazai bejegyzésű webshopoknak a házhoz szállításhoz.

Aggódnak a cégek a postához kapcsolódó szabályozás miatt
Aggódnak a cégek a postához kapcsolódó szabályozás miattRóka László / MTI

Tartanak az új szabályozástól a cégek

„Komoly kérdés lehet, hogy az eddigi postai minőség mennyire fog romlani a hirtelen drasztikusan megnövekvő csomagszámnak köszönhetően. Mivel jelenleg nincs látványos toborzás, így hirtelenjében teljesen össze is omolhatna a szolgáltatásuk” – hívta fel a figyelmet Jánvári András webkereskedelmi szakértő a Multi-vitamin.hu webáruház sajtóközleményében. Korábban már az Ecommerce Hungary alelnöke, Ormós Zoltán is arról beszélt, hogy „nagy az ijedtség” a szektorban. 

A rendelkezésről, melyről a Díványon is beszámoltunk, először a posta február 16-i körleveléből értesülhetett a közvélemény, azonban később a cég saját honlapján is közzétette a formai követelményeket. 

A posta nem aggódik

A kosarertek.hu az ügyben megkérdezte a Magyar Postát, amely csupán a következő választ adta: „társaságunknál évről évre dinamikusan emelkedik a belföldi csomagszolgáltatások igénybevétele. Elmondható, hogy jelentős mértékű növekedést a Covid időszaka alatt realizáltunk, azt követően ez a tendencia kissé visszaesett, de 2023-tól kezdődően ismét 10% feletti mértékben növekszik a kezelt csomagok száma”.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek