Költségkímélő és praktikus egyben
Amikor odahaza pizzát készítesz, vagy az étteremben rendelsz egyet, általában kerek serpenyőben sütöd, és kerek tányéron tálalod/tálalják fel neked, azonban, amikor a házhoz szállítás vagy a futáros kiszállítás opció mellett döntesz, minden esetben négyszögletes kartonpapír dobozban kapod kedvencedet. Az elsőre furcsának tűnő jelenség oka valójában nagyon egyszerű: a gyártóknak sokkal olcsóbb, egyszerűbb és praktikusabb négyszögletes dobozokat gyártani, a pizzériák pedig természetesen szintén a minél költséghatékonyabb megoldás hívei, ezért még véletlenül –sem áll szándékukban kerekded dobozok készítésére kötelezni a kartonipart.
A négyszögletes doboz egyetlen kartondarabból meghajtogatható a kívánt kocka- vagy téglatest formára, a dobozok pedig könnyen egymás mellé vagy egymás tetejére helyezhetők, így a tárolásuk és szállításuk is kifejezetten egyszerű és költségkímélő. A kerek pizzásdoboz esztétikai szempontokon kívül semmi egyéb, valódi haszonnal nem járna, ugyanis a sarkok hiánya nem spórolna meg számottevő helyet, ellenben a kerekded dobozok könnyebben elgurulhatnának, feldőlhetnének, nem beszélve arról, hogy a kerekded dobozt több részből kellene összeállítani, ami alaposan megnövelné az előállítási költségeket.
Mindemellett a négyszögletes pizzásdoboznak gyakorlati haszna is van, a két geometriai forma különbségéből adódó résekbe ugyanis beragad a forró levegő, ami frissen, melegen tartja a pizzát, amíg az meg nem érkezik rendeltetési helyére.
Létezik kerek doboz is
A pizza szállítására egyébként sokáig nem kartondobozokat használtak, az 1800-as években például különleges, hőszigetelő fémdobozokban árulták elvitelre a finom tésztaételt, míg a 20. század első felében Amerikában az utcai árusok szeletenként kínálták a pizzát, a szeleteket egy kartonlapra tették, majd papírdobozban nyújtották át a vevőnek (ez manapság is előfordul, például a budapesti metróaluljárókban, pályaudvarokon üzemelő pizzaszeletbárok esetében).
Némelyek természetesen kísérleteztek kerek pizzás dobozzal is, az Apple például 2010 óta használ a vállalati étkezőkben egy különleges, kör alakú dobozt, melyen lyukak találhatóak, ezeken keresztül távozik el a nedves levegő, ropogósan tartva a pizzát. Hasonló dobozzal a Pizza Hut is kísérletezett pár évvel ezelőtt, de széles körű használatra végül nem került. Előfordul olyan is, amikor a pizza alkalmazkodik a doboz alakjához, a szicíliai típusú pizzát például jellegzetesen nem kerek, hanem négyszögletes formában készítik.
Miért szúrnak műanyag „kisszéket” a pizzába?
De vajon mi az a különös, kisszékre vagy asztalra emlékeztető, több lábon álló apró műanyag tárgy, amit a dobozban a pizza közepébe szúrnak, és általában az első mozdulattal mindenki azonnal ki is hajítja a kukába? A jelentéktelennek tűnő mütyür hivatalos neve pizza saver, vagyis „pizzakímélő” és valójában nagyon hasznos funkciót lát el: megakadályozza, hogy a szállítás során a forró levegővel teli kartondoboz teteje hozzáérjen a pizza tetejéhez, és ráragadjon az olvadt sajt, illetve az egyéb feltétek, elmaszatolva, szétkenve a pizzát.
A találmányt 1985-ben szabadalmaztatta egy New York állambeli hölgy, Carmela Vitale, aki eredetileg nem kifejezetten pizza, hanem bármilyen étel szállítására ötlötte ki a kis műanyag eszközt, azonban hamar kiderült, hogy legideálisabban és leggyakrabban a pizzériák tudják hasznosítani azt.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés