Nagyon rosszul járhatsz, ha erre nem figyelsz a készpénzfelvételnél

GettyImages-1977075709
Olvasási idő kb. 4 perc

Bárhova utazol is nyáron, pénzre szükséged lesz. Ahhoz azonban, hogy ne váljon rémálommá a nyaralás, érdemes megszívelni a szakember 4+1 „zsebbe vágó” tanácsát a bankkártya használatára és a készpénzfelvételre vonatkozóan.

Sokan most indulnak el vakációzni vagy épp a németországi futball-Európa-bajnokságra, ezért a Pénzcentrum körüljárta, mire érdemes odafigyelni a külföldi pénzfelvételnél és kártyahasználatnál, ha el akarod kerülni, hogy megkopasszanak, és ott állj egy idegen országban egyetlen fillér nélkül. Az alábbiakban Ádám Péternek, a K&H bank információbiztonsági vezetőjének 4+1 legfontosabb tanácsát olvashatod. 

1. Ne írd fel a PIN-kódot! Főleg ne a kártyádra vagy a pénztárcádba!

A PIN-kód a kártya védelmét szolgálja. De még mindig akadnak olyanok, akik ahelyett, hogy megjegyeznék, a kártyájuk közelében tartják, vagy épp magára a kártyára írják rá. Ennél rosszabb megoldást el sem lehet képzelni, hiszen így pont azt a funkcióját veszíti el, amire kitalálták: hogy csak te férj hozzá a segítségével a kártyádon lévő pénzhez.

A külföldi készpénzfelvételnél fokozott óvatossággal érdemes eljárni
A külföldi készpénzfelvételnél fokozott óvatossággal érdemes eljárniThomas Trutschel / Getty Images Hungary

A legegyszerűbb a kártya digitalizálása és a mobiltelefonos vagy okosórás fizetés, ám ebben az esetben különösen fontos odafigyelni, hogy ezekhez a virtuális pénztárcaként működő eszközhöz más ne férhessen hozzá. A telefont nem szabad feloldva tartani, amikor nincs használatban, és ilyenkor is ügyelni kell rá, hiszen a mérete miatt könnyű elveszíteni vagy ellopni. 

2. Ha külföldre utazol, jelezd a banknak!

Az magától értetődő, hogy külföldi utazás előtt tájékozódni kell, elfogadják-e az adott országban a kártyád, vagy nem számítanak-e fel külön költséget az ilyen fizetésekre. 

Arra viszont már kevesebben szoktak gondolni, hogy nemcsak úgy maradhatsz hoppon, ha elhagyod a kártyádat, de akkor is, ha a bankod gyanúsnak tartja a hirtelen megjelenő külföldi tranzakciókat, és ezért felfüggeszti a használatát, nehogy csalók éljenek vissza vele. Ezért érdemes előre jelezni indulás előtt a tervezett utat, mert így ez nem fordulhat elő.

3. Drága lehet a készpénzfelvétel

Sok olyan hely van (például strandok, utcai árusok), ahol semmire sem mész a kártyáddal, mert csak készpénzt fogadnak el. Érdemes ezért valamennyit már indulás előtt váltani, feltéve persze, hogy olyan valutáról van szó, ami elérhető idehaza.  Sok készpénzt viszont sehova sem tanácsos vinni, hiszen az elvesztése vagy ellopása esetén azt nem tudod pótolni (hacsak külön erre vonatkozó biztosítást nem kötsz), ellentétben a kártyával, amit ilyen esetekben le tudsz tiltani, így a rajta lévő pénz nem tűnik el.

Külföldi utazás előtt annak is érdemes utánanézni, hogy az ATM-es készpénzfelvétel milyen kiadásokkal járhat. Ez ugyanis országtól, banktól és kártyatípustól függően igen drága mulatság lehet.  A külföldi tranzakciónál ráadásul a helyi fizetőeszközt először euróra vagy dollárra váltja a bank, majd a számládon forintban számolja el, és a kétszeri váltás is meglehetősen költséges.

4. Állítsd be a limiteket!

Egy utazás során jellemzően jóval gyakrabban használjuk a kártyánkat, mint itthon, hiszen könnyű elcsábulni mindenféle, nálunk nem kapható dolgok láttán. Ezért át kell állítani avásárlási és készpénzfelvételi limiteket. Már csak azért is, mert egy szállásköltség vagy autóbérlés jóval magasabb összegű lehet, mint amennyit alapból költeni szoktál.

A mobilbankban gyerekjáték megváltoztatni a felső határokat, csak aztán ne felejtsd visszaállítani, hogy ha elhagynád, ne könnyítsd meg a megtalálói dolgát. 

+1. Ellenőrizd a lejárati időt!

A legrosszabb az, ha épp menet közben mondja fel a szolgálatot a kártyád, mivel igencsak nehézkes magad után küldetni az újat. Ezért mindenképp nézd meg, hogy kitart-e az út végéig. 

Ráadásul vannak olyan szolgáltatók, amelyek csak úgy fogadják el fedezetül a kártyát, ha annak a lejárati ideje még legalább egy hónappal odébb van. Kölcsönzéskor például csupán függőbe helyezik az összeget, amit csak a végén vonnak le, ezért be akarják magukat biztosítani a társaságok, hogy akkor is működni fog még a kártyád. 

Ha a fenti dolgokat betartod, az utazás tényleg az élményektől válhat feledhetetlenné, és nem azok miatt a bosszúságok miatt, amikre ellenkező esetben számíthatsz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek