Így tárold a pénzed: okos megoldások a párnahuzat helyett

GettyImages-1313911659
Olvasási idő kb. 7 perc

A magyarok pénzügyi műveltsége megfelel a nemzetközi átlagnak, ám a tényleges pénzügyi tudatosságtól még nagyon messze vagyunk. Még mindig nem vagyunk nyitottak a bankok által kínált okos megoldásokra, és továbbra is szeretjük a félretett pénzüket otthon, a párnahuzatban vagy a matrac alatt őrizgetni.

A válság és az egyre súlyosbodó infláció nemcsak az átlagembert, hanem a tehetősebbeket is takarékoskodásra készteti. A nehézségek átvészelése érdekében meg kell változtatnunk a hétköznapi szokásainkat, beleértve pénzügyeink kezelését is. Ehhez azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy válság idején sem célszerű készpénzben tartani a megtakarításainkat.

Otthon őrizgetjük a pénzünket

A Covid, a háború és a pénzromlás óriási üteme miatt megváltoztak az életkörülményeink és a lehetőségeink. Pénzügyeink kezelése azonban nem követi ezt a ritmusváltást. Ezt bizonyítja, hogy nem vagyunk nyitottabbak a bankok által nyújtott megtakarítási lehetőségekre, és továbbra is szeretjük a félretett pénzüket otthon őrizgetni – derült ki az OTP Bank Öngondoskodási Index felméréséből, mely szerint a válaszadók 23 százaléka csak készpénzben takarít meg.

Jobban járunk, ha nem otthon pakolgatjuk félre a pénzünket
Jobban járunk, ha nem otthon pakolgatjuk félre a pénzünketGuido Mieth / Getty Images Hungary

A felmérés szerint ennek az lehet az oka, hogy sok esetben nem vagyunk tisztában a pénzügyi alapfogalmakkal vagy a különböző megtakarítási lehetőségekkel, illetve a befektetési termékekkel kapcsolatos tudásunk sem teljes. Ugyanakkor pozitív változásként értékelhető, hogy az előző évhez képest 2020-ban 45 százalékról 49 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik közép- vagy hosszú távú pénzügyi terveket készítenek, és így tudatosabbá váltak.

Mi az a pénzügyi műveltség?

A pénzügyi műveltség a különböző pénzügyi ismeretek megértésének és hatékony használatának képessége, beleértve a személyes pénzgazdálkodást, a költségvetés-tervezést és a befektetést. A pénzügyi ismeret a pénzzel való kapcsolat alapja, ami egy élethosszig tartó tanulási folyamat, éppen ezért érdemes minél előbb, már gyermekkorban elkezdeni.

A pénzügyi kultúra magába foglalja a rövid és a hosszú távú pénzügyi stratégiát is, valamint annak ismeretét, hogy a ma meghozott befektetési döntések hogyan befolyásolják a jövőnket. Ebbe beletartozik annak ismerete is, hogy mely befektetési eszközöket kell használnunk ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célokat.

A pénzügyi ismeret előnyei

A teljes körű pénzügyi műveltség előnye, hogy képessé tesz bennünket az okos döntések meghozatalára, melyek hosszú távú következményekkel járhatnak. Egyebek között:

- elkerülhetjük a végzetes hibákat: ilyen lehet, ha nem tudjuk, hogy a változó kamatozású hitelek kamata minden hónapban eltérő lehet, ellentétben a fix kamatozásúval, amely így sokkal kiszámíthatóbb.

- felkészít a vészhelyzetekre: okosan kezelt megtakarításainkra váratlan helyzetben, például vészhelyzetekben, betegség vagy a munkánk elvesztése során is számíthatunk, így nem kerülünk bizonytalan, kiszolgáltatott helyzetbe.

- segítheti céljaink elérését: ha jobban megértjük, hogyan kell költségvetést készíteni és pénzt megtakarítani, olyan terveket készíthetünk, amelyek irányt mutatnak a látszólag elérhetetlen célok felé. 

- önbizalmat ad: a pénzügyekkel kapcsolatos megfelelő ismeretekkel felvértezve nagyobb magabiztossággal hozhatunk meg olyan döntéseket, amelyek akár az egész életünket meghatározzák.

Miért ne tartsd a párnád alatt a megtakarításaidat?

Sokan azért tartják otthon a mindennapi megélhetéshez szánt pénzüket és a megtakarításukat, mert úgy gondolják, ott nagyobb biztonságban van, nem kerül pluszköltségbe a kivétele és a számlavezetés, és még kényelmesebb is, mint folyton a bankba járni. Arra kevesen gondolnak, hogy a betörések elől nagyon nehéz megvédeni a házban őrizgetett vagyont. Ráadásul népszerűek a lakosság körében a klasszikus rejtekhelyek, melyeket pillanatok alatt megtalálnak a betörők.

Az otthon őrzött pénzre nagyon sok veszély leselkedik
Az otthon őrzött pénzre nagyon sok veszély leselkedikacilo / Getty Images Hungary

A természeti katasztrófák, a tűzesetek vagy a beázás szintén nagy kockázatot jelent az otthon tárolt pénzre, hiszen még a lakásbiztosítás is csak egy meghatározott összegig téríti vissza a keletkezett kárt, az infláció okozta veszteséget pedig nekünk kell vállalni.

A bankban nagyobb biztonságban van a pénzed

Ha szeretnénk elkerülni a fent említett kellemetlenségek valamelyikét, érdemesebb a bankokra bízni a pénzünket, ahol csaknem 40 millió forintig garantáltan biztonságban van a pénzünk, ha bankcsőd történne, vagy a bank valamiért nem tudná odaadni a pénzedet.

Ráadásul a bankban elhelyezett pénzt biztosítás is védi.

A bankban lévő pénzt az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garantálja. Ez a szolgáltatás ingyenes és mindenkinek automatikusan jár, akinek bármelyik hazai bankban van pénze, függetlenül attól, hogy milyen típusú vagy devizanemű bankszámlája van valakinek. Ez azt jelenti, hogy az OBA akkor is visszafizeti a bankban tárolt pénzünket, ha azt a pénzintézet valamilyen okból nem tudná megtenni.

A pénzünk tárolására nemcsak biztonságos, hanem kényelmes megoldás is lehet a bank
A pénzünk tárolására nemcsak biztonságos, hanem kényelmes megoldás is lehet a bankd3sign / Getty Images Hungary

Habár a banki szolgáltatások nincsenek ingyen, ám mindig vannak kedvező ajánlatok, nem beszélve arról, hogy a pénzügyeinket kényelmesen, akár otthonról is intézhetjük.

A körülmények ne befolyásoljanak, gondolkodj hosszú távon 

A gazdasági nehézségek és a pénzromlás ellenére is érdemes hosszú távon tervezgetni a pénzügyeinkről. Ha befektetésben gondolkodunk, mindenképpen előre kell tisztáznunk, hogy mi a célunk, mennyi pénzt és milyen időtartamra szeretnénk befektetni.

Azon is érdemes gondolkodnod, hogy mennyire kockázatos befektetés elfogadható a számodra. Így sokkal könnyebb lesz megtalálni a neked megfelelő opciót.

A megtakarítások közül a lekötött betétet ismerik a legtöbben, hiszen ezek a bankbetétek átláthatóak és fix kamatozásúak, de kevesebbet kamatoznak, mint az infláció. Így kevés esély van arra, hogy hasznunk legyen a pénzünkön, ám arra jó, hogy lassítsuk a saját pénzünk inflációját.

A lakossági állampapír rövid távon is jó megtakarítás lehet, és ha a Magyar Államkincstárnál nyitjuk a számlát, akkor a számlavezetésért sem kell díjat fizetni. Ennek a befektetési formának a kamatozása elég kedvező, illetve kockázatmentes is.

A prémium állampapír olyan változó kamatozású befektetési lehetőség, aminek a kamata az infláció mértékétől függ. Ez azért nagyon előnyös, mert így az inflációnak kevesebb hatása van a megtakarításainkra. Ráadásul kamatadót sem kell fizetnünk, és az állam garantálja, hogy visszakapjuk a pénzünket.

Szakemberek azt javasolják, hogy igyekezzünk a bevételünk 10-20 százalékát félretenni, akár rövid távú, nem várt kiadásokra, akár középtávú, tervezett, akár hosszú távú célokra szeretnénk megtakarítani. Fontos, hogy soha ne egy típusú befektetési eszközalapba vagy instrumentumba tegyük a pénzünket.

Jótanács, hogy ha hosszabb távban gondolkodunk, akkor érdemesebb részvényeket vásárolni.

Jelen pillanatban javasolt ezt olyan szektorokban megtenni, amelyek jelenleg prosperáló és meglehetősen jó kilátásokkal bírnak. Van néhány iparág, ilyen például az információtechnológia, a gyógyszeripar és a pénzügyi szektor.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek