Drasztikus lépésre szánta el magát az OTP, korlátozást vezetnek be

GettyImages-1376125512
Olvasási idő kb. 3 perc

Kötelező napi limit beállítását szorgalmazza a Magyar Bankszövetség a csalások kivédése érdekében, az OTP már lépett is.

Bár csökkent az átutalásos módszerrel elkövetett csalások száma, mégis komoly intézkedéseket akar bevezetni a Magyar Bankszövetség a további visszaélések elkerülése érdekében, írja az Economx.

Korlátozások bevezetését tervezik a sok csalás miatt

Az elmúlt években óriási mértékben nőtt a sikeres banki csalások száma. Csak a tavalyi évben 18 296 sikeres visszaélést követtek el, de még ennél is több kísérletet hajtottak végre: 60 509 esetben tettek kísérletet a csalók megtakarításaink megszerzésére a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint.

A sikeres csalásokkal 23,2 milliárd forinttal károsították meg az ügyfeleket.

Sok esetben egy életen át gyűjtött megtakarításnak mondhattak búcsút a pórul járt számlatulajdonosok.

Az OTP Bank már lépett: korlátozásokat vezetett be a banki csalások megelőzésére
Az OTP Bank már lépett: korlátozásokat vezetett be a banki csalások megelőzéséreHalfpoint Images / Getty Images Hungary

A Magyar Bankszövetség ezért a napi limit beállítását szorgalmazza, mivel a tavalyi adatok alapján a csalások összege az esetek 85 százalékában több mint 1 millió forint volt.

Több bank azonban már lépett is és bevezetett napi limitet. Ez azért is fontos, mert ha a csalók nem tudják leemelni az egész összeget a bankszámlánkról, csak apránként jutnak a pénzünkhöz, akkor a bankoknak és a hatóságoknak van ideje lépni, a csalók pedig nagyobb eséllyel lepleződnek le, vagy állnak el a további fosztogatástól. A pénzintézetek java ugyanakkor jelenleg még inkább az ügyfélre bízza, hogy milyen limitet tart életszerűnek.

Az OTP napi 1 millióra korlátozza az utalható összeget

Az elsők közt cselekedett az OTP, amiről nemrégiben közleményben értesítette ügyfeleit:

2024. május 8-tól automatikusan 1 millió forintos napi átutalási limitet állítunk be az OTP internet- és mobilbankból indított átutalásokra. A szolgáltatás az Ön biztonságát szolgálja, és a beállított limitet bármikor módosíthatja, vagy ideiglenesen akár fel is függesztheti az OTP MobilBankban.

Az OTP mellett több bank is hasonló intézkedéseket tervez bevezetni, és folyamatosan fejlesztik a védelmi rendszereiket, hogy a lehető leghatékonyabban tudják kiszűrni a csalásokat, megelőzni a visszaéléseket. Emellett folyamatosan ösztönzik az ügyfeleiket a napi limit beállítására, és arra, hogy figyeljék a számlájukon történő pénzmozgást.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek