Nagyot változik az orvosi ellátás, csökkenhetnek a várólisták

GettyImages-983747202
Olvasási idő kb. 2 perc

Új, az orvosi ellátást érintő rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, jön a kötelező időpontfoglalás.

A rendelet értelmében módosulnak a jelenleg érvényben lépő időpontfoglalási szabályok, és az orvos végzettségű köztisztviselők bére is módosul.

A módosítások célja a betegellátás hatékonyságának növelése és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása. 2024. július 1-től kötelezővé válik a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által működtetett egységes telefonos időpontfoglalási rendszer használata. 

Telefonon és online is kérhetik a betegek az orvosi ellátást júliustól
Telefonon és online is kérhetik a betegek az orvosi ellátást júliustólHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Ezt kell tennünk a jövőben, ha orvosi ellátásra szorulunk

A telefonos időpontfoglalási rendszer a hét minden napján, reggel 6 órától este 10 óráig lesz elérhető országszerte. Ha orvosi ellátást vennénk igénybe, módosítanánk vagy törölnénk az időpontunkat, a megadott idősávban kell majd telefonálnunk. 

A rendszer rugalmasságának érdekében online időpontfoglalási rendszert is bevezetnek 2024. július elsejétől, ez azonban a még februárban megjelent rendelet értelmében csak a közfinanszírozott, heti legalább 300 órában és minimum 5 szakmában működő járóbeteg-szakellátást működtető rendelők számára lesz kötelező.

Az intézkedéstől azt várják, hogy csökkenti a várakozási időt és javítja a betegellátás szervezettségét.

Az orvos végzettségű köztisztviselők bérezése is változik 

A jövő hónaptól kezdődően az orvos végzettségű köztisztviselők magasabb fizetésre lesznek jogosultak, mint amit a kormányzati igazgatásról szóló törvény általánosan meghatároz. Az intézkedés célja, hogy ne kerülhessenek hátrányosabb helyzetbe pusztán azért, mert kormányhivatali szolgálatot teljesítenek. A bérüknek el kell érnie azt az összeget, amelyre az egészségügyi szolgálati jogviszonyban jogosultak lennének.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek