Megüzente a NAV, milyen adóbevallásokat vár

GettyImages-1064577314

Online lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban átnézni és elfogadni a személyijövedelemadó-bevallási tervezeteket a NAV szerint, ezért mindenképpen hasznos élni ezzel a lehetőséggel.

Ügyfélkapu nyitására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az egyszerűbb és kényelmesebb adózás érdekében – adta hírül az MTI, hozzátéve: ezzel az azonosítóval kényelmesen, személyes megjelenés nélkül, a nap 24 órájában intézhetők az adóügyek. 

Online szja-bevallásra biztat a NAV

Mint írták, amellett, hogy az ügyfélkapus bejelentkezés biztosítja, hogy más ne férjen hozzá a személyes és adózási adatokhoz, az ügyintézést is megkönnyíti, mert az egyedi azonosítással a rendszerek felismerik a felhasználót és előre betöltik ismert adatait. Ráadásul az Ügyfélkapuval befizethető többek között a gépjárműadó, lekérdezhetők a foglalkoztatási adatok, megnézhető az adószámla, kérhető kiutalás vagy átvezetés, beadhatók a bevallások és a nyilatkozatok, valamint ellenőrizhetők és javíthatók az adózási adatok. Hozzátették azt is, hogy

az Ügyfélkapu segítségével kezelhetők a meghatalmazások, igényelhető adókártya, és ezek mellett megtekinthető valamennyi adózással kapcsolatos dokumentum is.

A NAV szerint online módon a legegyszerűbb bevallani az szja-t
A NAV szerint online módon a legegyszerűbb bevallani az szja-tKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Alaposan át kell nézni a tervezetet

Amint arról korábban a Dívány is írt, az szja-bevallási tervezet postázását március 18-ig kérhették azok az adózók, akik nem szeretnének az online ügyintézés lehetőségével élni. Az Index szerint idén több mint 5,6 millió adózónak készítették el az szja-bevallási tervezetét, amely elérhető a NAV eSZJA-oldalán vagy az ügyfélportálján. A bevallási tervezet csak azokat a bevételi, jövedelmi adatokat tartalmazza, amelyeket a munkáltatók és kifizetők bevallása, adatszolgáltatása révén eljuttatott a NAV-hoz. Az adóhatóság ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy

a tervezetet mindenképpen ki kell egészíteni az olyan jövedelmekkel és azok adójával, amelyekről a tervezet nem tartalmaz adatot, a magánszemély viszont információval rendelkezik róla.

Hozzátették, ilyen lehet például az ingatlan-bérbeadás jövedelme, az ingó- és ingatlanértékesítés vagy a tőzsdei ügyletek jövedelme.

A tervezetet legkésőbb május 21-ig kiegészíteni, módosítani.

Ha valamilyen jövedelem mégsem kerül a bevallásba, akkor az adóellenőrzéskor a be nem vallott jövedelem utáni adót, valamint az adóhiány miatt az adóbírságot és a késedelmi pótlékot is be kell fizetni – figyelmeztet a NAV.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek