Lebuktak a gyógyszertárak: komoly szabálytalanságot követtek el

GettyImages-75775917
Olvasási idő kb. 2 perc

Négy olyan, csalási ügyben érintett patikát talált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyek fiktív számlákat fogadtak be.

Egy számlázási láncolat ellenőrzésekor vette észre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy négy gyógyszertárnál gyógyszerészi szolgáltatásról szóló, fiktív számlákat fogadtak be – közölte a NAV.

A gyógyszertárak megszakították a kapcsolatot a csalókkal

Mint arról beszámoltak, a gyanú az online számlaadatok elemzésekor merült fel, észrevették ugyanis, hogy a patikák gyógyszerész helyettesítése címén, a piaci ár csaknem négyszereséről fogadtak be kitalált számlákat. Ezt megerősítette, hogy ezek a számlák olyan vállalkozásoktól származtak, amelyek az adóhatóság előtt már ismert számlázási hálózat tagjai voltak. A fiktív számlák mellett valóban elvégzett helyettesítésről szóló számlák is szerepeltek, amelyeken az összeg és az időszak is megegyezett a nem valódiakkal.

A NAV az ellenőrzéskor vette észre a fiktív számlákat a négy gyógyszertárban
A NAV az ellenőrzéskor vette észre a fiktív számlákat a négy gyógyszertárbanUwe Krejci / Getty Images Hungary

Miután részletesen megvizsgálták a dokumentumokat, észrevették, hogy a helyettesítő gyógyszerészdoktor egyszerre több helyen is „jelen volt”. Munkáltatója ugyanis heti 20 órás munkaviszonnyal jelentette be, amin felül – az iratok szerint – hetente még 70 óra helyettesítést számoltak el, sokszor időbeli és térbeli átfedéssel.

Személyi összefonódás is volt a számlabefogadó gyógyszertárak között: ugyanaz a személy tulajdonosként, ügyvezetőként vagy éppen meghatalmazottként látta el a társaságok gazdasági vezetését, képviseletét és könyvelését.

A hatósági fellépés hatására a gyógyszertárak módosították bevallásaikat, és összesen mintegy 6,5 millió forint adót vallottak be utólag, amit befizettek az állam költségvetésébe.

A patikák a történtek után megszakították a kapcsolatot az alvállalkozókkal, illetve a „helyettesítő” gyógyszerészt foglalkoztató, újabb cégektől sem fogadtak be további számlákat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek