Erről a 6 dologról soha ne beszélj a munkahelyeden

GettyImages-1507634971
Olvasási idő kb. 5 perc

Van néhány téma, melyről nem érdemes beszélni a munkahelyünkön, dolgozzunk bármilyen területen vagy beosztásban. Ezek ugyanis biztosan ellenségeskedést, irigységet vagy feszültséget keltenek.

A munkahelyi hangulat az egész napunkat meghatározza, ezt pedig az is befolyásolja, miről beszélgetünk a kollégákkal. De nem csak ezért lényeges, hogy mit osztunk meg a munkatársainkkal. Több száz viselkedéstudományi kutatás igazolja, hogy bizony az emberek ritkán értik meg teljesen mások szándékait. A meggondolatlanul továbbadott információk pedig torzulhatnak, miközben az elmondottakat értelmezik.

Barátkozás vagy pletykálkodás? Nem mindegy!

A munkatársakkal folytatott beszélgetések remek alkalmat nyújtanak az ismerkedésre és olyan kapcsolatok kialakítására, amelyek szakmailag és személyesen egyaránt jól szolgálhatnak. De léteznek olyan témák, melyekről semmiképpen ne beszélgessünk a kollégákkal! Mielőtt megosztanánk valamit velük, mindig gondoljuk át, milyen következményekkel járhat. Összeszedtük a legfontosabbakat.

Néhány témáról nem ajánlatos beszélni a munkahelyen
Néhány témáról nem ajánlatos beszélni a munkahelyenFrank and Helena / Getty Images Hungary

Politikai és vallási nézetek

A családban és a barátok közt lehet beszélni ezekkel kapcsolatban a véleményünkről, de vitatkozni nem ajánlott. A munkahelyen pedig jobb, ha egyáltalán nem osztjuk meg a politikai és a vallással kapcsolatos álláspontunkat. Ennek egyik oka, hogy általában mindenki határozott véleményt képvisel ezzel kapcsolatban, és ugyanilyen határozott vita alakulhat ki, ha nem értenek egyet. Ezt az ellentétet pedig nehéz feloldani.

Pénzügyi gondok, fizetés

Ha pénzügyi gondjainkról beszélünk, úgy azt a látszatot keltjük, hogy képtelenek vagyunk arra, hogy magunkban tartsuk a fontos, de másra nem feltétlenül tartozó információkat. Ez rossz fényt vethet a munkával kapcsolatos képességeinkre is, ráadásul ha mindig panaszkodunk, akkor az azt sugallja, hogy rosszul kezeljük a pénzt, ez pedig bizonyos fokú alkalmatlanságra utal. Ha a fizetésünkről osztunk meg valamilyen információt, az gyorsan elterjedhet, és felesleges feszültségeket és összehasonlításokat kelthet a munkahelyen.

Nem kedveled a főnöködet

Könnyű abba a hibába esni, hogy azt gondoljuk, mindenki ugyanúgy érez a főnök iránt, mint mi. Ha nem kedveljük a felettesünket, akkor szinte természetesnek vesszük, hogy a legtöbb kolléga hasonlóan vélekedik róla, hiszen velük is úgy viselkedik, mint velünk. Azonban sosem tudhatjuk, hogy a megfelelő embernek panaszkodunk-e, és az esetek többségében biztosra vehetjük, hogy gyorsan elterjed, amit mondtunk. Amint a pletyka visszajut a főnökhöz, számíthatunk egy kellemetlen beszélgetésre, de az is megeshet, hogy kirúgnak minket valamilyen indokkal.

Karrierrel kapcsolatos tervek

Nincs azzal semmi probléma, ha jelenlegi munkahelyünket csak ugródeszkának használjuk egy jobb állás irányába, vagy mert jól mutat majd az önéletrajzunkban, de ezeket az ambíciókat tartsuk meg magunknak. Amikor ez kitudódik, bizalmatlanságot keltünk magunk ellen, mivel azt a látszatot kelthetjük, hogy nem lehet ránk hosszú távon számítani. Másrészt alakulhat úgy az életünk, hogy hosszabb ideig maradunk ott, így kellemetlenné válik számunkra a kitudódott információ. Emellett azokban a kollégákban, akik már onnan szeretnének nyugdíjba menni, féltékenységet kelthet az a tudat, hogy mi még nagyobb dolgokra vágyunk.

Ne beszéljünk munkahelyünkön életünk minden részletéről
Ne beszéljünk munkahelyünkön életünk minden részletérőlChaiya Sakruangman / Getty Images Hungary

Szerelmi élet

Időnkét jólesne kibeszélni magunkból örömünket, bánatunkat a párunkkal kapcsolatban, de ezt inkább a barátainkkal tegyük meg. Talán el vagyunk ájulva a tegnapi randi élményétől, de ezt soha ne borítsuk rá a kollégákra! Ez egyáltalán nem tartozik rájuk, és nem is osztoznak majd a lelkesedésünkben, sőt az intimebb részekkel vissza is élhetnek, és valószínűleg ez lesz a pletykatéma még jó ideig, még akkor is, amikor már nem fűt minket az a lelkesedés, mint amikor szétkürtöltük a munkahelyünkön.

Egészségügyi problémák

A viselkedéssel foglalkozó kutatások bebizonyították, hogy sokat számít a külsőnk, mivel mások elsőként ez alapján ítélnek meg minket. Ugyanez vonatkozik az erőnlétre, egészségi állapotra is; ezekből arra következtetnek, képesek leszünk-e elvégezni a feladatunkat. Bár nem kell szégyellni a mentális vagy fizikai betegségeinket, egy munkahelyen nem ajánlott beszélni róluk. Dönthetünk úgy, hogy eláruljuk gondjainkat, arra azonban ügyeljünk, hogy ne tárjunk fel minden apró részletet.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha nem ezekről beszélünk, akkor miről? Igyekezzünk biztonságos témákról beszélni, például könyvekről, filmekről, zenéről, ételekről.

Ha még többet szeretnél tudni a munkahelyi konfliktusokról, olvasd el ezt a cikkünket

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek