Megépült Magyarország legdrágább vécéje a Déliben: így néz ki

deli mosdo 2 mav
Olvasási idő kb. 2 perc

A régi Bisztró helyén, összesen 85 négyzetméteren nyitott vécét a MÁV a Déli pályaudvaron, amely vélhetően Magyarország legdrágább mellékhelyiségeinek egyike.

Az új mosdót a budai pályaudvar peronszintjén, az utascsarnok mellett alakították ki.

Négy hónap alatt készült el a MÁV új vécéje

A MÁV saját forrásából, nettó 279 millió forintból, négy hónap alatt alakította ki a Déli pályaudvar új utasmosdóját a már régóta kihasználatlan régi Bisztró helyén. Az összesen 85 négyzetméter alapterületű mosdóhelyiséget az utasváró felől leválasztott folyosón át lehet elérni. A hatfülkés női, valamint a háromfülkés és három piszoárral felszerelt férfiillemhely az előtérből két oldalon forgóvillás beléptetőkapun át közelíthető meg.

Az automatán nyíló üvegajtó melletti előtérben 24 rekeszes csomagtároló szekrényt is beépítettek, de innen nyílik a családi és akadálymentes mosdó is. 

A megújulás során Blaski János, Munkácsy-díjas festőművész és Miskei László festőművész alkotására, a köröket ábrázoló színes mázas csempeburkolat levételére különös gondot fordítottak: a bontást Nagy Gábor László restaurátor művész felügyelete mellett végezték el.

A lebontott örökségvédelmi érték ideiglenesen, megfelelően védett helyen tárolva várja a mielőbbi visszaépítést.

A korabeli csempeburkolatot azonban addig sem kell nélkülöznünk, hiszen az a mosdóba vezető folyosón kihelyezett fotókon köszön vissza.

Az utasmosdó mától a váróterem nyitvatartási ideje alatt, hétfőtől péntekig 0:00 és 0:55, valamint 2:40–24:00 óra között tart nyitva, hétvégén pedig éjjel-nappal. A mosdóhasználatért 300 forintot kell fizetnünk, egyelőre készpénzzel, márciustól azonban már bankkártyát is használhatunk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek