Ekkora büntetést ad a rendőr, ha lejárt műszakival közlekedsz

GettyImages-1433214277
Olvasási idő kb. 2 perc

A Covid-éra öröksége, hogy rekord számú autós veheti most észre: autója műszaki vizsgáját hamarosan meg kell újítania. A pandémia idején egy darabig lehetett lejárt műszakival is közlekedni, emiatt sokan késve vitték el autójukat, idén pedig újra több százezer járműnek kell vizsgára menni, ha a tulaj nem akarja megkockáztatni a lejárt műszakival való közlekedést. Ezt pedig nem érdemes: a rendőr büntet érte.

Hogy pontosan milyen büntetésre számíthatnak azok, akik nem tudnak elég gyorsan időpontot szerezni műszaki vizsgára, arról dr. Kaplár-Fehér Benedek ügyvéd beszélt az RTL Reggeliben. A jogász megosztotta: ha nincsen érvényes műszaki a gépjárművön, az szabálysértésnek számít, amiért pénzbüntetés szabható ki.

„A rendőr helyszíni bírságot szab ki: szerencsére ez egy enyhébb szabálysértés, nem elzárással büntetik, de pénzbírságra lehet számítani, még ha nem is a súlyosabb összegűre.

Ha nagy probléma nincs, ránézésre nem az látszik az autón, hogy alkalmatlan a forgalomban való részvételre, akkor 6500 forintos a legalacsonyabb bírság, amivel szembesülhetünk.

Innen haza lehet vinni az autót, de később már nem lehet használni" – árulta el az ügyvéd.

Sok kellemetlenséged fakadhat abból, ha lejárt műszakival okozol balesetet
Sok kellemetlenséged fakadhat abból, ha lejárt műszakival okozol balesetetKarenMower / Getty Images Hungary

Lejárt műszakival nem közlekedhetsz

A műszaki vizsga helyszínére sem hajthat már el senki ezt követően, a rendőrségtől előzetes bejelentés alapján lehet engedélyt kérni, amellyel bizonyos útvonalon el lehet jutni oda.

Ha műszaki nélküli autóval okoz valaki balesetet, a károsultat a kötelező biztosítás alapján kártalanítják, de az autó tulajdonosa problémákkal nézhet szembe,

a biztosító követelheti tőle a kár összegét, amennyiben a baleset kiváltó oka a jármű súlyosan elhanyagolt, rossz állapota volt.

„Ezt peres eljárásban állapítják meg, ráadásul nekünk kell azt bizonyítanunk, hogy az autó megfelelő állapotban volt annak ellenére is, hogy nem volt rajta érvényes műszaki vizsga” – fogalmazott dr. Kaplár-Fehér Benedek.

Ha a közeljövőben jár le autód műszakija, érdemes nagyon figyelni, mivel az elmúlt időszakban sok vizsgáztatóhely zárt be pénzügyi okokból, így akár az is elképzelhető, hogy heteket kell várnod, mire be tudsz kerülni valahova, ha pedig ez idő alatt lejár az új autóknál négyévente, más járműveknél kétévente megújítandó műszaki, bizony könnyen autó nélkül maradhatsz.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek