Furcsa szürke építmény jelent meg a Várnegyedben: a kínai elnökhöz lehet köze?

20240507 075351
Olvasási idő kb. 3 perc

Hszi Csin-ping közelgő látogatása miatt sok rendkívüli intézkedés lépett életbe a budai Várnegyedben: még a pápa látogatásakor sem fordult fel annyira a miniszterelnöki és köztársasági elnöki hivatalnak is otthont adó kerületrész, mint most. A kínai elnök látogatásával egyidőben szokatlan események történnek.

Már kedd reggel életbe lépett a várfalon belüli területek igen nagy részét lefedő megállási tilalom: a Bécsi kapu tértől a Szentháromság térig tilos lesz parkolni mind a Fortuna, mind a Táncsics Mihály utcán, szerdán a kora esti óráktól pedig le is zárják az említett utcákat, az ott lakók valószínűleg lakcímigazolványuk birtokában közelíthetik meg gyalogosan is otthonukat.

Bizonyos megjelölt időpontokban a teljes Várnegyed közlekedését egyirányúsítják, a Bécsi kapun lehet majd behajtani és a Dísz tér irányába haladni.  

Ez szokatlan intézkedés még államfői látogatáshoz képest is, de nem ez az egyetlen ilyen változás.

A kínai elnök érkezése előtt épült egy fura sátor

A környékbeliek és a Várnegyedbe látogatók már a múlt héten felfigyelhettek arra, hogy valamit építeni kezdenek a Mátyás-templom mellett álló Hilton Budapest előtt: elsőre még színpadnak tűnhetett a szürke ponyvával fedett sátorszerűség, azonban amikor látszólag elkészült, már egy zárt sátorra hasonlított leginkább az építmény.

A mindenféle feliratot mellőző szerkezet egészen a szálloda főbejáratáig elnyúlik, azaz a hotelbe ezen az úton, úgy tűnik, nem lehet bejutni, mivel a sátor bejárata zárva van.

Letakarták a hotel előtt található fizetőautomatát is, amellyel a Várnegyedbe látogatók parkolási díjukat egyenlíthetik ki. A körbekordonozott építményről senki sem tudja biztosan, hogy milyen célt szolgálhat.

A kínai elnök budapesti tartózkodása alatt a sátor és a hotel közvetlen közelében levő utcákba nem lehet majd behajtani
A kínai elnök budapesti tartózkodása alatt a sátor és a hotel közvetlen közelében levő utcákba nem lehet majd behajtaniDívány

Bezárt a rooftop bár, tele a hotel is hét végéig

A Hilton Budapestnek szabad szobái jelenleg nincsenek. Aki a következő napokban szeretne megszállni itt, az mind a szállásfoglaló oldalak, mind a hotel saját honlapján azt látja, hogy az összes szoba elkelt. Május 11-i érkezéssel azonban már megszállhatnánk, előző este véget érnek a Várnegyedre vonatkozó korlátozások is.

A szálló tetején egyébként működik néhány éve egy rooftop bár is, de jelenleg ez a szöveg fogadja honlapján az érdeklődőket:

Kedves Vendégeink! Tájékoztatunk titeket, hogy a White Raven Skybar& Lounge május 7. és május 11. között privát rendezvény miatt zárva tart. Örömmel várunk vissza ismét 2024. május 12-én!

A házak kapuira nemrég kikerültek a lezárásokról szóló tájékoztatók
A házak kapuira nemrég kikerültek a lezárásokról szóló tájékoztatókDívány

Hszi Csin-ping holnap érkezik Budapestre, a kínai államfőt saját őrezrede védi majd. Több száz fős delegáció kíséri, és olyan védelmet kap, amilyet korábban Ferenc pápának biztosított a magyar állam. Speciális limuzinja, melyet magával hoz Magyarországra, állítólag a rakétatámadásoknak is ellenáll.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek