Döntött az EU, új jog illeti meg a fogyasztókat: rengeteget spórolhatsz vele

GettyImages-183285229
Olvasási idő kb. 2 perc

Véglegesen elfogadta az Európai Unió Tanácsa a javításhoz való jogot: vagyis azt a jogszabályt, amely szerint a gyártóknak és forgalmazóknak csere helyett inkább javítaniuk kell a meghibásodott termékeket.

A jogszabálytól a megalkotói azt remélik, hogy több terméket fognak csere helyett javíttatni. A gyártóknak a szabály életbe lépésétől fogva időben és megfizethető áron kell gondoskodniuk a meghibásodott termékek javításáról, és tudtára is kell adniuk a vásárlóknak, hogy joguk van erre. A vásárlóknak is érdekük lesz a javítást választaniuk, hiszen a megjavított termékekre egy évvel meghosszabbodik a jótállás.

Bizonyos termékeket a gyártóknak kötelességük lesz megjavítani. Ilyenek lesznek például a mosógépek, a porszívók és az okostelefonok is. Azoknak az árucikkeknek a listáját, amelyekre vonatkozik ez a jog, egy weboldalon teszik majd közzé. Az internetes platformon ezen kívül az is elérhető lesz, hogy hol lehet javítóműhelyeket, a felújított cikkeket értékesítő, illetve a meghibásodott termékeket felvásárló üzleteket találni.

A javítás idejére a fogyasztót cserekészülék illeti meg, a javíthatatlan termékek helyett pedig először egy felújított készüléket kell majd adni.

A mosógépekre is kiterjed a javításhoz való jog
A mosógépekre is kiterjed a javításhoz való jogTim Stocker Photography / Getty Images Hungary

A javításhoz való jog miatt tartósabb termékek készülhetnek 

„A ma elfogadott irányelv új jogot biztosít a fogyasztók számára: a hibás termékek egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb javításához való jogot. A gyártókat is arra ösztönzi, hogy olyan termékeket gyártsanak, amelyek hosszabb ideig tartanak, javíthatók, újrafelhasználhatók és újrahasznosíthatók” – mondta a jogszabályról Alexia Bertrand belga költségvetési és fogyasztóvédelmi államtitkár.

A javítás térnyerése érdekében minden tagállamnak valamiféle ösztönzőt kell majd bevezetnie: ez lehet javítási utalvány vagy másfajta anyagi forrás biztosítása, ismeretterjesztő kampány, tanfolyam indítása, vagy javítással foglalkozó közösségek támogatása. A jogszabály 20 nappal azután lép majd életbe, hogy aláírták, majd hivatalosan kihirdették. A tagállamoknak 24 hónapjuk lesz megfelelni az új szabályoknak, vagyis legkésőbb valamikor 2026-ban élhetünk majd ténylegesen a javításhoz való jogunkkal.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek