Ebben nagyon különböznek a magyar férfiak és nők

GettyImages-1210141860

Egyáltalán nem ciki már, ha valaki egy ruhadarabot, háztartási eszközt vagy sportszert nem újonnan, a boltban szerez be, hanem használt termék vásárlása mellett dönt: az előnyök sokszorosak, ha sikerült jó minőségű darabot kifognod. De meg tudod tippelni, mit vesz használtan a legszívesebben egy férfi – és mit egy nő?

Gyermekkoromban végtelenül kellemetlennek tartottam, amikor szüleim a Gólyába tértek be nekem ruhát venni: persze ekkoriban leginkább a spórolás vezérelte az ilyen döntéseket, nem egy trendet lovagolt meg a családom. Amit én kisiskolásként cikinek tartottam, az ma már szerencsére teljességgel elfogadott – és világmárkákhoz is hozzájuthatsz használtan, potom pénzért.

Ezért jó használtan vásárolni

Használt holmikat vásárolni nem csak azért jó, mert így spórolhatsz – ráadásul ez azért nem is minden esetben igaz, hiszen ha egy rég gyártott, egyedi, azóta gyűjtőivé vált holmira fáj a fogad, még az is bekövetkezhet, hogy a végén többet kell kifizetned, mint ha egy azzal funkciójában vagy küllemében egyenértékű új terméket vettél volna le valahol a polcról.

Az ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a következő előnyei vannak annak, ha választásaid során előnyben részesíted a használtat:

  • új esélyt adhatsz tárgyaknak, amelyek máshol feleslegessé váltak, ezzel kevesebb hulladék is keletkezik,
  • bevételi forráshoz juttatsz valakit, akinek erre nagy szüksége lehet,
  • és a legtöbb esetben azért spórolsz is.
A használt ruhák vagy egyéb tárgyak vásárlása egész másfajta előnyökkel jár, mint újat venni
A használt ruhák vagy egyéb tárgyak vásárlása egész másfajta előnyökkel jár, mint újat venniIryna Khabliuk / EyeEm / Getty Images Hungary

Ezt keresik a nők és a férfiak

Egy friss felmérés szerint a fenti szempontok közül a magyarok számára nem a környezetvédelem a domináns: azért vesznek sokan használt dolgokat, mert így akarják megfogni a pénzt. A magyarok 77 százaléka szokott használt holmikat venni a Shoptet felmérése szerint, és annál inkább jellemző, hogy valaki ilyen döntést hozzon, minél fiatalabb. 

Akár külföldről is vesznek használt terméket, a legnépszerűbb kategóriák a divatcikkek, a számítástechnikai eszközök, a könyvek és a szórakoztatóelektronikai eszközök.

Nagy eltéréseket tapasztalhatunk ugyanakkor a két nem preferenciái közt – egészen másfajta dolgokat vásárolnak használtan a férfiak az interneten, mint a nők. Nőknél a divatcikkek és a könyvek a leggyakrabban használtan vásárolt áruk, míg a férfiak inkább elektronikai eszközökre költik pénzüket a használt áruk piacán is.

Ha neten veszed, vigyázz, át ne verjenek!
Ha neten veszed, vigyázz, át ne verjenek!Westend61 / Getty Images Hungary

Ennek a típusú vásárlásnak is lehet veszélye

Beszédes ugyanakkor, hogy a magyarok 93 százaléka a spórolást nevezte meg fő motivációjául, amikor arról kérdezték, miért vesz valamit inkább használtan. Szerencsére azért a magyarok harmadának a környezettudatosság is fontos szempont, 22 százalék pedig arról is beszámolt, hogy az egyediség miatt választ inkább használt termékeket.

Szerencsére ma már számos felület is segít bennünket abban, hogy ezeket az igényeinket kielégíthessük. Az erre a célra létrehozott adásvételi felületek és a jó öreg bolhapiac mellett a Facebook Marketplace és csoportok is lehetőséget teremtenek arra, hogy könnyűszerrel adjuk-vegyük a gyerek kinőtt ruháját vagy a megunt okostelefont – de vigyázni azért érdemes, hogy sehol ne váljunk átverés áldozatává.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra