Hamis bankjegyek keringenek az országban: ezekkel a címletekkel légy óvatos

GettyImages-901697466

Az MNB is megszólalt a hamis pénzek ügyében.

A forintot ugyan kevésbé hamisítják, mint az eurót, de még mindig akad, aki ezzel próbálkozik. 

363 darab forint hamisítványt szűrtek ki tavaly a harmadik negyedév végéig a készpénzforgalomból. Ez az adat a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában továbbra is kiemelten kedvezőnek tekinthető – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Még mindig akad, aki pénzt hamisítana
Még mindig akad, aki pénzt hamisítanaBloomberg Creative / Getty Images Hungary

Kevesebben hamisítanak forintot, mint eurót

A tavalyi évben kevesebben próbáltak meg hamis bankjegyet forgalomba hozni, mint egy évvel ezelőtt, azonban még mindig vannak, akik efféle csalással próbálkoznak. A lefoglalt, hamisított papírpénzek döntő többsége a 20 ezer és a 10 ezer forintos bankjegyek közül került ki tavaly is, az előző évekhez hasonlóan ez a pénzhamisítók kedvence.

A legtöbb esetben irodai eszközökkel próbálnak hasonló külalakú pénzt létrehozni, mint az eredeti: nyomtatott és fénymásolt darabok is előkerültek az elmúlt évek során. Szerencsére egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal ezeket könnyű kiszűrni,

még a legprofibb másolatok sem mennek át a pénztárakban alkalmazott kombinált UV-A- és UV-C-lámpás vizsgálatokon a jegybank szerint. 

A legtöbben euróval próbálkoznak
A legtöbben euróval próbálkoznak

Az eurót sem kímélik a pénzhamisítók

A jegybank szakértői 2362 darab különböző hamisított valutát is átvizsgáltak tavaly szeptember végéig, a legnagyobb számban az euróval kísérelték meg átverni a boltosokat, az egységes európai fizetőeszközből 2270 hamis példányt találtak. 

Ez egyértelmű növekedést jelent, ugyanis egy évvel korábban az 500-at is alig érte el a Magyarországon pénzforgalomba került, áleurók száma. 

Érdekes módon Szlovákiában, ahol a hivatalos fizetőeszköz az európai valuta, jóval kevesebben próbálkoznak. Ott tavaly 1697 hamis euróbankjegyet foglaltak le, ebből 940-et, vagyis több mint a felüket csak azt követően, hogy már forgalomba kerültek – derült ki a szlovák jegybank legfrissebb jelentéséből. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az euró esetében északi szomszédunknál az érmék dominálnak, amelyek meglepően jó minőségűek. 

A gyanúsnak tűnő euróérmék felismeréséhez a legkönnyebben elérhető segédeszköz az egyszerű mágnes. Az 1 és 2 eurósok mágneses középponttal rendelkeznek. A mágnes ezeket enyhén vonzza. A hamis példányok azonban vagy egyáltalán nem reagálnak a mágnesre, vagy a bennük található mágnes ereje túl magas. Érdemes összehasonító vizsgálattal tesztelni több pénzérmét, hogy kiderüljön, hamis-e valamelyik.

 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek