Drasztikus változás várható az EU-támogatások szétosztásában

GettyImages-1456318955

Az EU-tagországok másként kapnák meg az uniós forrásokat egy várható módosítás miatt. Ez pedig teljesen eltér az eddig megszokottól.

A 392 milliárd eurós kohéziós alapot a tagországok előre meghatározott fejlesztése alapján osztanák el.

Az új tervezet alapján az országoknak innentől teljesíteniük kell az előre kitűzött céljaikat annak érdekében, hogy a számukra tervezett összeget megkapják.

Drasztikus változás várható az EU-támogatás szétosztásában
Drasztikus változás várható az EU-támogatás szétosztásábanPhotofex / Getty Images Hungary

Eddig a kohéziós finanszírozás nagy részét – ez a 2021 és 2027 közti időszakban 392 milliárd eurót tett ki – főként az elfogadott, vagyis az ígért kritériumok szerint fizették ki, nem pedig annak alapján, hogy azok meg is valósultak.

Az EU végrehajtói testülete most először vetette fel annak a lehetőségét, hogy a finanszírozást nagykereskedelmi alapon teljesítsék. Ehhez a változtatáshoz még elő kell terjeszteniük a hivatalos javaslatukat, ha ez megtörténik, a tagországok elmondják a véleményüket. Hozzátették azonban, hogy ezt az elgondolásukat eddig széles körben támogatták.

Ez a reform azért van napirenden, mivel az uniós tisztviselők a blokk esetleges terjeszkedésére készülnek, és Ukrajna, valamint a nyugat-balkáni országok esetében a készpénz nagy részét a meglévő tagokhoz való gazdasági felzárkóztatására fordítanák.

Az elmúlt években az EU küzdött, hogy meggyőzzön néhány országot, hogy ragaszkodjanak a demokratikus normákhoz, ennek érdekében visszatartottak bizonyos összegeket, de nagyon korlátozott módon. A kohéziós finanszírozás fejlesztésektől való függővé tétele megkönnyítheti az EU számára az országok egyenesben tartását, ennek elérése azonban nem lesz egyszerű – írja a Político.

Ez a terv beépül az EU hétéves költségvetésének felépítéséről szóló ciklusba, amely 2028-ban lép majd hatályba. A bizottság hivatalos javaslatot tesz, amelyet a tagországoknak egyhangúlag kell majd jóváhagyniuk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek