Az a jó hírünk van, hogy kisebb változtatásokkal is jó eredményt tudsz elérni a jelenség megszüntetése érdekében – pluszban pedig ajánlunk egy olyan alkalmazást is, amellyel nemcsak pénzt spórolhatsz, de küzdhetsz az ellen is, hogy az étel kukába kerüljön!
Így vess véget az élelmiszer-pazarlásnak!
Talán senki számára nem meglepő, hogy leginkább gondolkodásunkat kell átállítanunk annak érdekében, hogy kevesebb ennivaló landoljon a kukában. Hogy hogyan csináld, ahhoz a Magyar Élelmiszerbank tippjeit érdemes megfogadnod: ezek segítségével sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy impulzusvásárlás keretében olyasmivel dobáld tele a kosarat, amire igazából nincs szükséged, vagy esetleg a hűtő hátuljában elbújhasson egy csomag három hónapja lejárt mozzarella. Figyelj!
Írj listát!
Ha előre megtervezed a heti menüt, és azt is összeírod, milyen összetevőket kell ahhoz megvenni, kisebb az esélye annak, hogy feleslegesen veszel meg valamit.
Nézd át a kamrát is: ha már van otthon másfél kiló hagymád, akkor nem kell egy hálóval a kosaradba tenned
csak azért, mert pörköltöt főzöl vasárnap.
Ne éhesen indulj a boltba!
Ha a szemed kopog, a hasad korog, és lassan már a nyálad is csorog voltaképpen minden láttán, ami az üzletek polcain sorakozik, kizárt, hogy racionálisan fogsz dönteni, amikor azt latolgatod, serrano vagy fekete erdei sonkát vegyél. Gondolom, te is sejted, hogy mindkettőt meg fogod venni éhesen – miközben bőven elég lenne az egyik… hiába is sietsz, azért néhány falatot egyél, mielőtt az üzletbe belépsz. Ne a hasad vásároljon be, hanem te!
Állj ellen a távoli lejáratnak!
Ha a héten szeretnél kukoricát keverni a köretként kínált rizshez, miért van szükséged 2023 januári lejáratú konzervre?
Persze él bennünk egyfajta ösztön, miszerint a legtávolabbi lejáratú élelmiszer a legszuperebb, hiszen akkor biztosan nem romlik ránk, de ebben az esetben, lássuk be, ez teljesen felesleges óvintézkedés.
Ha viszont a polc elejéről választunk relatíve közeli lejáratú terméket, azzal abban segítünk, hogy kevesebben élelmiszer maradjon a polcon – és kerüljön végül szemétbe.
Ne a gyors kiolvasztásra törekedj!
Ha túl későn jutott eszedbe, hogy a másnapi rántott húshoz ki kellett volna venni a csirkét a mélyhűtőből, akkor se a pulton, hanem a hűtő alsó polcán állj neki a kiolvasztásnak. Szobahőmérsékleten a külső felület gyorsan olvad ki, baktériumok szaporodhatnak el, a hús megromolhat.
Gondold át, mit hova teszel a fridzsiderben!
A frissen vett élelmiszer menjen hátulra, a meglevő mögé, így aki benyúl a hűtőbe, azt fogja kivenni, ami elöl van, régebben vásárolt. Így aztán kevesebb lesz a lejárt, megromlott étel a hűtődben, ami egészségesebb, spórolósabb és felelősebb is.
A tartós élelmiszereknél légy rugalmas!
Fontos, hogy tudd: a minőségmegőrzési idő lejáratát követően is fogyasztható egy ideig többféle tartós élelmiszer: a NÉBIH útmutatója segít abban, hogy eldönthesd, mit meddig fogyaszthatsz. Az állagot, színt, ízt ellenőrizd, ha azzal minden rendben, nem kell kidobni az élelmiszert.
A gombhoz keress kabátot!
Vagyis ha van otthon lejárat közeli alapanyagod, akkor az alapján találd ki, mit szeretnél főzni, ne pedig egy vadonatúj receptet válassz, amihez nem kell a fonnyadó paprika.
A készételt is lefagyaszthatod
A lefagyasztott húsos ételek általában 2-4 hónapig még fogyaszthatók, ezt használd ki – de itt is ellenőrizd az állagot, illatot és küllemet!
Ha mindezt felkeltette az érdeklődésedet, alapanyagok és készételek beszerzésére is remek lehetőség a Munch – ejtsd muncs –, egy magyar alkalmazás, amelyben a közeledben található éttermekből, cukrászdákból készételeket és édességeket, közértekből alapanyagokat, kávézókból, pékségekből péksüteményeket és szendvicseket szerezhetsz meg.
Amikor munchot vásárolsz, nem tudod, mi lesz pontosan a csomagban, bár azt sejtheted, tejtermékre vagy zöldségre számíts, cserébe ugyanakkor fél áron csaphatsz le nagyságrendileg a csomagokra, melyeket egy meghatározott időablakon belül vehetsz át.
Aki szereti ezt a fajta hazardírozást, az töredék áron juthat kézműves péksüteményekhez vagy trendi kávézó nem túl olcsó szendvicseihez is, a készételekből pedig akár másnapi ebédjét oldhatja meg meglepően olcsón. Ha szeretnél spórolni és jót tenni, próbáld ki!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés