Mutatjuk, mi történt éjszaka a vihar hatására

GettyImages-1131211366
Vermes Nikolett

Az ország egyes részein megúszták a környezeti károkat, de nem mindenkinek volt szerencséje. A tűzoltók megállás nélkül dolgoztak. Leszakadt vezetékek, kidőlt fák és közúti balesetek miatt szólt a sziréna.

Kiadták a nyár eddigi legfenyegetőbb időjárás előrejelzését. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztásról beszélt péntek délben, amit szombat hajnalban visszavontak. A rendvédelmi szervek munkatársai viszont nem sokat aludtak éjszaka. 

Különleges figyelmeztetés 

A Meteorológiai Szolgálat vészjósló bejelentésére elsőként reagált a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Arra kérték a lakosságot, hogy óvintézkedésekkel segítsék a károk elkerülését. „Zárják be az ajtókat, ablakokat, a redőnyöket pedig húzzák fel vagy teljesen engedjék le, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba” – tájékoztatott a szervezet.

A fenyegetettséggel kapcsolatban kiemelték, hogy a kisgyerekeket fokozottan óvjuk a széltől. Valamint, ha utazunk, akkor hagyjuk el járművünket, hiszen egy védett épület sokkal nagyobb biztonságot nyújt. A felhívással sikerült időben figyelmeztetni az embereket, de ennek ellenére is rengeteg munkájuk volt a tűzoltóknak.

Személyi sérülés, anyagi kár

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság reggeli közleménye szerint a legtöbb tűzoltói beavatkozásra Budapesten, Pest és Bács-Kiskun vármegyében volt szükség, de nem volt olyan vármegye, ahol ne kellett volna dolgozni a vihar miatt. A legtöbb esetben az erős szélben kidőlt fák, letört ágak miatt hívták a tűzoltókat, amelyek utakra, vasúti sínekre, házakra, kerítésekre, parkoló autókra és elektromos vezetékekre dőltek. Nyíregyházán egy fa egy középkorú nőre dőlt, akit a tűzoltók szabadítottak ki alóla.

Heves vármegyében, Novajon és Átányban is villám csapott egy-egy családi ház kéményébe. Mindkét kémény ledőlt, de az épületek lakhatóak maradtak. A tűzoltók a sérült kéményeket visszabontották, a veszélyesen lógó kémény- és tetődarabokat eltávolították. Országszerte 29 épületben keletkeztek károk.

A leszakadt vezetékek miatt előfordulnak áramkimaradások is, volt, amikor 140 ezer fogyasztónál szünetelt az ellátás. Szombat reggel 38 ezer fogyasztónál nincs áram, főként Bács-Kiskun és Pest vármegyében. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, megtisztítják a sérült vezetékek környékét a kidőlt fáktól, hogy a szolgáltató szakemberei hozzáférjenek és helyreállítsák az ellátást. Nem csak kidőlt fák miatt hívták a tűzoltókat, 17 esetben víz alá került pincék, alagsorok miatt kellett beavatkozniuk.

Voltak nyugalmasabb helyek is, de valahol komolyabb események zajlottak

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán olvasható kommentekből látszik, hogy nagyon vegyes volt a kép az országban, Pest megyéből azt írták, hogy nem történt semmi, ellenben egy másik kommentelő beszámolója már komolyabb történésekről szólt: „Mi Szarvasról jöttünk tele busszal, a nagy szél miatt elmaradt az előadás. Abony után egy kidőlt fa állított meg minket, a megállás után egy fa dőlt a buszunkra. Viharos szél, ömlő eső, jégeső, míg vártuk a segítő kezeket, a rendőrség is megérkezett végül. Egy órát várakoztunk…”

Pesten is többféle tapasztalatról számoltak be az emberek: „Pest déli felén olyan vihar volt… anyós mondja, áll a víz az udvaron, áram nincs… a vasút is megállt.” Egy másik kommentelő a XIII. kerületből az írja, ott semmi nem történt. Egy XVI. kerületi lakos nem vesztette el a humorát, bár az áram elment a tegnapi viharban, azt írja, legalább locsolni nem kell.

Vége a vészhelyzetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a másodfokú riasztást, a hétvégén nem várható újabb erős vihar. Mindennek ellenére a Katasztrófavédelem arra kéri a lakosságot, hogy veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra