Ismét drágult több alapvető élelmiszer a FAO élelmiszerár-index alapján. Egy egy a nemzetközi mérőszám, ami a kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi. Júliusban átlagosan 120,8 pontot mutatott – írja a Piac és Profit. A tavaly júliusi adatokkal összehasonlítva az index most 3,1 százalékkal zárt alacsonyabban.
Drágulnak az élelmiszerek: többe kerül az olaj, a hús és a cukor
A növényi olaj másfél éves csúcsot ért el, az árindexe 2,4 százalékkal nőtt júliusban júniushoz képest. Az árnövekedésben szerepet játszott a bioüzemanyag-ágazat szójaolaj iránti kereslete, valamint a napraforgó- és repceolaj terméskilátásainak romlása több országban is.
A FAO húsfélékre (juh-, szarvasmarha- és baromfihús) vonatkozó árindexe júliusban 1,2 százalékkal emelkedett. A sertéshús árában van egy kis javulás a nyugat-európai túlkínálat miatt. A cukor is drágább, az árindexe 0,7 százalékkal nőtt júniushoz képest.
Vannak azért olyan termékek is, amelyeknek csökkent az ára
A tejtermékek ára változatlan maradt júliusban, mivel a tejporok árfolyamának csökkenése ellensúlyozta a vaj- és a sajtárak emelkedését. A gabonaféléknél javulás történt, az árindexe 3,8 százalékkal volt kevesebb, mivel a főbb gabonafélék globális exportára két hónapja csökken. A kukorica exportára szintén lejjebb ment, mert Argentínában és Brazíliában gyorsan zajlott a betakarítás, és az Egyesült Államokban is jó a termés. Az összes rizsfélét is olcsóbban lehet beszerezni, 2,4 százalékponttal lett kevesebb az áruk, mint júniusban.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés