Brutálisan megdrágul a bankolás: idén ennyivel többet kell fizetned

GettyImages-1440703929

Minden eddiginél komolyabb mértékben nőhetnek a banki költségek idén. Mutatjuk, mire számíthatsz.

Jó hír, hogy van olyan megoldás, amellyel elkerülheted, hogy sokat fizess.

Áprilistól közel ötödével drágulhat a bankolás a BiztosDöntés.hu szakértői szerint. Tájékoztatásuk szerint a fennálló szabályok szerint a pénzintézetek az előző évi fogyasztói árindex, vagyis infláció mértékével korrigálhatják banki díjaikat; a 2023-as pénzromlás mértéke 18 százalék körül lesz, vagyis ennyivel drágulhatnak a banki díjak idén.

Jó hír azonban, hogy egy kis odafigyeléssel több ezer forintot is megspórolhatunk. 

A szakértők azt tanácsolják, hogy gondolkodjunk el azon, vajon olyan szolgáltatásokért fizetünk-e, amelyet ténylegesen igénybe veszünk-e, emellett járjunk utána annak, hogy egyes díjtételeinket hogyan csökkenthetjük. 

Így csökkenthetők a költségek

Gergely Péter pénzügyi szakértő szerint 2023. július 1-jétől a bankoknak kötelezően kínált alapszámla maximális havi díja a bruttó minimálbér 1,5 százalékáról 0,5 százalékára csökkent. Ennek köszönhetően ez az átlagos magyar ügyfél tranzakciós gyakorlatának megfelelő számú ingyenes szolgáltatást nyújtó számla a korábbi havi 3000 forint helyett 1000 forintos díjért érhető el. Ez azt jelenti, hogy az alapszámlára váltással az ügyfelek 60 százalékának, vagyis 4 millió embernek 15 százalékkal csökkenhetnének a banki költségei. 

Akár 18 százalékkal drágulhatnak idén a banki díjak
Akár 18 százalékkal drágulhatnak idén a banki díjakchamppixs / Getty Images Hungary

Emellett fix díjas számlacsomagot találni, amelyek a legalább havi 15 tranzakciót végző, a számlára rendszeresen pénzt utaló számlahasználók számára jöhet jól. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az egyik legkönnyebben kiváltható tétel a banki SMS szolgáltatás ingyenes internetes (push) üzenetté alakítása lehet. A jegybank számításai szerint az ügyfelek által a sms-ekért fizetett átlagos éves díj 6390 forint körül alakult 2022-ben,

ám volt, aki havonta fizetett ennyit, és több százezer ügyfél esetében az SMS-ekért fizetett díj meghaladta az évi 20 ezer forintot.

A mobilbankba érkező internetes üzenetekért a bankok egy része legfeljebb pár száz forintos havi díjat számol fel, így csak ezzel a szolgáltatásváltással drasztikusan csökkenthetőek a banki díjak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek